Dr Ranko Rajović: Greške roditelja koje usporavaju razvoj inteligencije kod dece

Foto: Jeff Gilbert / Alamy / Alamy / Profimedia / Nova S

Kakve veze s inteligencijom imaju dečja kolica?

Dr Ranko Rajović, poznati stručnjak za rano podsticanje dečje inteligencije i regionalni osnivač Mense, objašnjava zašto ne treba da branimo deci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje ose, kao i kakve veze s inteligencijom imaju dečja kolica i kašice.

„Inteligencija nije nasledna, nasleđuje se samo potencijal koji treba aktivirati, a u tom je smislu najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života deteta, dok najveći uticaj na njega imaju upravo roditelji“, ističe dr Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja, koji se primenjuje u vrtićima i školama u 14 država Evrope.

Lekar, specijalista interne medicine iz Srbije, koji se godinama bavio istraživanjima u području neurofiziologije i neuroendokrinologije, član je međunarodnog odbora Mense za nadarenu decu i saradnik UNICEF-a.

Kojim čestim greškama roditelji mogu negativno da uticati na prirodni razvoj inteligencije kod deteta, objasnio je na jednom od svojih predavanja u Zagrebu, piše miss7.hr.

Roze soba

Beba u prvih mesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primećuje jedino jake kontraste. Umesto jednoličnih, roze ili plavih enterijera, u dečju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavese ili tapete koje će stvoriti kontrast, poručuje dr Rajović.

Sprečavanje igre na podu

Dok dete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene delove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Ali faza puzanja je jako kratka i, ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

Zabrana skakanja po krevetu

Neuroni koji ne rade – umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču decu da skaču. Svaki skok pomera težište tela ulevo ili desno, pa onda moraju da aktiviraju sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga.

„Umesto da zabranite detetu skakanje, pazite na bezbednost. A ako zaista želite da podstaknete razvoj inteligencije deteta, podarite mu brata ili sestru, jer jedno dete će skakati pet minuta, a dvoje zajedno će skakati pet sati“, poručuje dr Ranko Rajović, koji napominje da slično kao skakanje deluje i vrtenje oko svoje ose, nakon koje deca ponekad i padnu.

Vožnja u kolicima umesto hodanja

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas decu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored uticaja na kognitivni razvoj, dugo guranje dece u kolicima dovodi i do pojave spuštenih stopala, koju danas ima već oko 70 odsto dece. Svakako bi deca trebalo da što više hodaju, a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

Predugo miksanje hrane

Sa žvakanjem dete počinje oko šestog meseca života, a do godinu i po dana trebalo bi svakako da pređe s kašica na čvrstu hranu. Važno je da žvaće, da mu se hrana ne miksa i ne usitnjuje na sitne komadiće jer žvakanje, prema rečima dr Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

***

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram