Zašto je bolje poroditi se u Crnoj Gori nego u Srbiji

Beba i porodica 26. jul 202213:18 > 27. jul 2022 14:04
otac na porođaju
Foto: Shutterstock/bibiphoto

“Statistika je pokazala da ovi efekti imaju pozitivan uticaj na porođaj."

Tekst urednice portala Zadovoljna.rs Dragane Pandurević Jovović o akušerskom nasilju koje je doživela na porođaju pokrenuo je buru u domaćoj javnosti i još jednom postavio pitanje položaja porodilja i tretmana koji trpe u našim porodilištima.

Za razliku od Srbije u kojoj je od početka epidemije koronavirusa zabranjeno prisustvo oca, odnosno pratnje na porođaju, u svetu i regionu beleže se pozitivni primeri ove prakse koja odlično funkcioniše uprkos pandemiji. Jedna od tih zemalja je Crna Gora.

Tokom januara ove godine porođajima u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) prisustvovalo je 14 partnera, a uglavnom su to bili očevi. U poslednja četiri meseca prošle godine u sali je uz porodilju bilo 25 partnera. V. d. direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG dr Srđan Medan kazao je da sve trudnice i njihove partnere ohrabruju u nameri da prisustvuju porođaju. Smatra se, kako je rekao, da je uloga oca u prvim godinama života neizmerno važna za pravilan razvoj mozga novorođene bebe, objavljeno je na Facebook stranici KCCG, a prenosi rtvbudva.me.

“Prisustvo oca na porođaju ima brojne pozitivne efekte, a njegovo prisustvo i uključenost kako na porođaju, tako i na pregledima tokom trudnoće, stvara dublji i intimniji odnos sa novorođenom bebom, kao i sa majkom novorođene bebe”, rekao je dr Medan.

Dr Medan napominje da je uloga oca, odnosno supruga, da svojim prisustvom olakša sam čin porođaja, stvori prijatnu atmosferu i osećaj prisustva bliske osobe.

“Statistika je pokazala da ovi efekti imaju pozitivan uticaj na porođaj, smanjuju rizik od komplikacija i potrebu za dodatnim intervencijama tokom porođaja. Većina muškaraca navodi prisustvo na porođaju svog deteta kao pozitivno iskustvo i opisuje ga kao ‘najznačajniji dan u životu’. Ipak, manji broj to navodi kao neprijatno iskustvo, koje nije unapredilo njihov odnos sa detetom ili suprugom”, rekao je dr Medan.

Ističe da je od septembra prošle godine do 1. januara ove bilo 25 partnera na porođaju.

“Najčešće su bili prisutni očevi, u nekoliko navrata sestre ili kume, i dva puta psiholog. Tokom januara ove godine smo imali 14 partnera na porođaju. Takođe, uglavnom su u pitanju bili muževi, tj. očevi novorođenih beba”, pojasnio je dr Medan. Pandemija je, kako je pojasnio, definitivno negativno uticala na broj prisutnih partnera.

“Na početku pandemije, tokom 2020. godine, bila je potpuno ukinuta mogućnost prisustva, a tokom 2021. godine vraćena je mogućnost prisustva, ali uz posedovanje negativnog testa na koronavirus”, rekao je dr Medan.

Ukoliko planiraju da prisustvuju porođaju, partneri bi trebalo da se pripreme i informišu o normalnom toku i fazama porođaja, kao i o mogućim intervencijama i dešavanjima u porodilištu kako bi negativne efekte od nepoznatog sveli na minimum.

“Partner na porođaju bi trebalo da bude smiren i strpljiv, pun podrške i da svedoči naporima kroz koje trudnica prolazi”, napominje dr Medan.

S druge strane, u Srbiji budući očevi, od kako je počela korona, nemaju pravo da prisustvuju porođaju ukoliko se on odvija u državnom porodilištu. Privatno je situacija malo drugačija pa je, ukoliko postoje uslovi za to, prisustvo dozvoljeno i ohrabrivano, uz negativan test na koronu i, naravno, novčanu nadoknadu koja se kreće oko 100 evra, zavisno od bolnice.

Ostaje pitanje, ako mogu Crnogorci, zašto ne možemo mi?

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram