Ceca Bojković: Da se ovo ne desi više ni jednoj ženi

Foto: Instagram / bgcebntar

Veoma je važno da pogledate ovaj video.

Beogradski centar za ljudska prava objavio je video koji dočarava kroz šta prolaze žeen u Srbiji prilikom indukovanog pobačaja.

Njihov video prikazuje iskustvo više žena koje su javno istupile i podelile nehumani tretman koji su doživele u srpskim porodilištima.

„Kako one kažu morale su da potpuno same, bez nadzora lekara, da dožive i prođu traumatično iskustvo indukovanog pobačaja“, govori Svetlana Ceca Bojković, glumica koja je takođe učestvovala u produkciji videa.

Pogledajte:

Podsetimo, početkom ove godine je Milica Filipović iz Šapca javno podelila svoju traumatičnu priču iz GAK „Narodni front“.

“Doživela sam najstrašnije iskustvo u porodilištu, koje ne bih poželela ni najgorem neprijatelju. Izgubila sam bebu, koju sam mrtvu izvukla iz sebe u bolničkom toaletu, jer nije bilo nikoga da mi pomogne, niko me nije čuo kad sam zvala u pomoć”, samo je delić ispovesti Milice Filipović.

Beogradski centar za ljudska prava je ranije saopštio da nema odgovora Ginekološko-akušerske klinike (GAK) „Narodni front“ u Beogradu povodom postupka pokrenutog radi utvrđivanja kršenja i zaštite prava Milice Filipović iz Šapca, povodom njenih navoda o nehumanom postupanju za vreme sprovođenja procedure indukovanog pobačaja.

Centar je u aprilu otpočeo kampanju za prikupljanje sredstava za dalje vođenje postupaka u slučaju Filipović, i za aktivnosti za poboljšanje položaja pacijentkinja tokom postupka prekida trudnoće, kroz unapređivanje njihovih znanja o pravima koja imaju, unapređivanje procedura za prekid trudnoće i jačanje odgovornosti zdravstvenih radnika.

***

Bonus video: 72-godišnja Viene koja peške ide Putem svile šalje poruku svim ženama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram