Podcast Mamazjanija: Nemojte deci zabranjivati, nemojte ih kontrolisati i ograničavati – umesto toga uradite ovo

Ko je kriv za smrt dece, učenika, budućih umetnika, sportista, lekara, profesora…?

U novoj epizodi Mamazjanije bavili smo se možda i najvećom tragedijom koja može da pogodi jedno društvo, a to su “pobeđeni” roditelji, upropašćena deca i njihova budućnost, ali i izgubljeni mladi životi. O slučaju koji je potresao Srbiju, čitav region, a mučno je odzovnio i u svetu, kada je devetoro ljudi izgubilo život od ruke trinaestogodišnjeg dečaka, o uticajusredine, uzrocima, posledicama i odnosu koji treba da zauzmemo prema užasu kojem svedočimo, za naš podkast govorili su Marko Batur, defektolog i specijalni pedagog i doktorka Nevena Čalovski Hercog, psihijatar i psihoterapeut.

Ovo su samo neka od pitanja na koja smo pokušali da nađemo odgovor:

Šta se dogodilo tog 3. maja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, kada je dete povuklo obarač?

Kako da se postavimo prema crnilu koje nas je zateklo i kako da živimo sa posledicama do kojih smo svi, kao društvo, svesno ili nesvesno, doveli?

Šta da kažemo svojoj deci?

Kako da ih zaštitimo, od njih samih, od nas i od okoline? Kako da budemo sigurni da se i u njihovim glavama “ne motaju” crne misli?

Koji spoljni uticaj je najjači okidač: muzika, igrice, internet, mediji, loše društvo, zlostavljanje, zanemarenost, devalvirana prosveta i školstvo, previše novca, premalo novca, društevno-političke okolnosti, televizijski sadržaji, rijaliti programi, javni narativ koji glorifikuje nakaradni sistem vrednosti, raspad porodice…?

Treba li od sad deci da zabranjujemo niz stvari ili umesto toga da im ponudimo nešto drugo?

Timskim izlaganjem, porukama i savetima, višedecenijskog iskustva doktorke Čalovski Hercog u radu sa decom, posebno porodičnim odnosima, ali i ozbiljnog i temeljnog rada Marka Batura sa adolescentima pre svega, pokušali su da pomognu i daju odgovore na pitanja koja muče, kako i njih, tako i sve nas koji proživaljavamo jedan od najtežih perioda, koji svom snagom udara na roditelje i decu, a kojem se moramo odupreti, dati šansu ljubavi i životu i iz najcrnjeg nešto naučiti.

„Mamazjaniju“ ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a epizode će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutru, i to na YouTube kanalu Nova.rs i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.