Podcast Mamazjanija: Svako drugo dete ima problem s govorom zbog stalnog gledanja u ekrane

U novoj epizodi “Mamazjanije“ ugostili smo direktorku predškolskih ustanova, edukatorku Fondacije za bezbednost dece na internetu, psihoanalitičarku, autorku knjige “Deca uče od nas”, ali i mamu jedne devojčice i jednog dečaka Bojanu Stanković.

Koji su uzroci, ali i stravične posledice nekontrolisanog korišćenja tehnologije u rukama dece?

Kako da na vreme uvidimo da postoji problem vaspitanja dece koja „žive“ u digitalnom svetu?

Zašto roditelji moraju da znaju šta njihova deca rade na internetu (šta i koga prate, čitaju, gledaju, igraju…) i u najranijem uzrastu, kako ona kaže, “od rođenja”?

Koliko je digitalni svet i njegov sadržaj, kriv za veliki broj psiho-fizičkih problema kod dece, ali i virtuelno nasilje koje lako pređe u fizičko?

Koliko najmlađe, ali i adolescente, digitalni sadržaj “vaspitava”, “oblikuje”, i u velikoj meri utiče na psihomotorni razvoj, stavove, razmišljanja i odnose sa ljudima?

Bojana kroz svoj posao, treninge, edukacije i knjige, pokušava da dopre do roditelja i ukaže im na važnost njihovog prisustva u digitalnom svetu dece, a objašnjava i to zašto je manje bitna kazna u odnosu na poznavanje internet sadržaja koji deca prate i uz koji odrastaju. Ona apeluje na roditelje da ne zaborave da su oni model koji dete oponaša, kako u najmlađem uzrastu, tako i kasnije u pubertetu, pa je nezgodno zahtevati od deteta da, recimo, ostavi telefon, ako u momentu dok mu se obraćamo i sami ovaj aparat, držimo u ruci.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a epizode će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutru, i to na YouTube kanalu Nova.rs i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.