Pitali smo žene iz Srbije vredi li se udavati

Venčanica
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Slušajući priče iz svakodnevice mladih nevesta, ali i oni starijih - dobijam totalno kontradiktorni vajb. Mlade su pune entuzijazma zbog ulaska u brak, dok starije žene uglavnom rečenicu počinju sa: „Onaj moj muž je opet...” ili „On mi dođe kao treće dete”. Mada, i prijateljice koje, kao i ja, žive sa svojim momcima duže vreme, imaju slične primedbe kao i starije žene, samo bez burme na ruci. U svemu tome ne možeš a da se ne zapitaš - vredi li se uopšte udavati?

Naravno, sve ima svoje i pozitivne i negativne strane, ali na kraju krajeva šta preovlada – dobro ili loše?

Živeći sa momkom malo duže od tri godine, pitam se – šta bi se to brakom promenilo? Delimo kućne poslove, nejednako naravno, i redovno vodimo borbe oko istih dosadnih stvari, a i oko našeg zajedničkog deteta – jazavičara Paka. Tako sam razgovarajući sa poznanicama dobila vrlo zanimljive odgovore na ovo ključno pitanje.

Jovana (49) skoro da me je presekla svojim odgovorom: „Vredi. Ako si luda onda vredi.”

Dok je druga komšinica Sonja (60) rekla: „Da mi je neko rekao da će brak ovako izgledati, nikad se ne bih udavala.”

Ne mogu reći da me nisu ubacile u rebus, tako da sam morala da pitam i mlade mlade. Ivana (25) je oduševljeno rekla: „Baš uživamo. Pre braka nismo živeli zajedno, tako da nam mnogo prija što dolazimo kući jedno drugom. Jedva čekam da vidim kako će nam biti kad budemo dobili dečurliju.”

Njena kuma koja se udala tri godine ranije se usaglasila uz komentar: „Naučila sam muža i da pere prozore. Ko se slaže – slaže se, bilo da je u braku ili ne.”

Milica (27) doduše, ima malo drugačiji stav: „Dugo sam planirala venčanje i bilo je prelepo. Nakon toga smo uživali nazivajući se mužem i ženom i stalno bacajući pogled na naše burme. Sada, skoro dve godine kasnije, isto nam je kao što nam je bilo i u vezi – samo se sada više bavim pranjem njegovih čarapa. Da li vredi, ne znam.”

Jelena (29) mi na pitanje žustrije odgovori: „Dok smo bili momak i devojka svi su me smarali kad ću se udati. Sada me svi smaraju kada će beba. I da, to što živimo na drugom spratu od njegovih roditelja nikako ne pomaže, a ne mogu ni da odem kao čovek sa svojim drugaricama negde bez da me pita kada ću kući. Tako da, možda bolje da smo ostali u vezi.”

Sličnog stava je i Zorica (32): „Kako da ti kažem, nerviralo me kako je lenj za kućne poslove i kad smo bili u vezi, a sad me nervira još više. Sa burmom se samo opustio. I od venčanja se ugojio deset kila, a prošlo je samo godinu dana! Sve ti je jasno!”

I jeste i nije mi jasno… Ali, iz nekih odgovora sam zaključila i da se u braku nekada daje prednost zajedništvu u smislu porodice, više nego partnerstvu.

„Par godina nakon venčanja dobili smo decu. Sve smo nešto čekali da deca odrastu i da se posvetimo nama. Deca odrasla, a mi postali stranci. Ali to ima svoju čar – sada se upoznajemo kao da smo ponovo momče i devojče, što bi bilo mnogo teže naći da nismo u braku”, rekla je Radica (72).

Marija (60) je sličnog stava, iako nije u braku.

„Bila sam udata 15 godina i sada sam već 15 godina razvedena, ali i dalje verujem u partnerstvo. Bilo da ga ozvaničite potpisom ili ne – važno je negovati to zajedništvo između dvoje ljudi. Smešno možda zvuči, deca dođu, odrastu i odu, ali sa tom osobom ležete svaku noć u krevet. I to je vredno nečega.”

Životna priča Slavice (50) je nešto drugačija.

„Udala sam se za Italijana da bih pobegla iz siromaštva, a vremenom sam ga zavolela. Imamo dosta zajedničkih interesovanja, putujemo i što je najvažnije voli me. U mom slučaju je vredelo i još uvek vredi. E, i da, lepuškast mi je.”

„Apsolutno da vredi – ako imate kućnu pomoćnicu”,- reče Marina kao iz topa.

Ima i žena koje ne odustaju u potrazi, poput Ljubice (46).

„Udavaću se još pet puta ako treba. Sve dok ne budem našla ono što tražim.”

Milica (35) podelila je svoje iskustvo u braku kroz kratku priču.

„Kada sam brinula oko upisa na faks roditelji su mi rekli: ‘Uradila SI sve što si mogla.’ Kada bih se žalila prijateljima oko nečega uglavnom bi odgovori bili: ‘Ne brini se, nije toliko strašno kao što TI se čini’. A, nakon što jedan moj projekat nije prošao muž mi je rekao: ‘Bez suza, dali SMO sve od sebe. Bez brige, IMAMO plan B’. Nesvesno uvek priča u množini i to radi od momenta kako smo se verili. To je za mene vredno.”

„Kako kad, nekad ga od ranog jutra jedva podnosim, a nekad mu trčim u zagrljaj kao kad smo tek počeli da se zabavljamo”, reči su Dajane (38), a i mnogih drugih koje sam pitala.

Sto ljudi sto ćudi. Sto žena – bar jedno 200 ćudi. Zato je nemačka glumica i pevačica Marlen Ditrih još davno dala vrlo konkretan odgovor: „Idealan muž ne pije, ne kocka, ne gleda druge žene i – ne postoji.” A, šta vi mislite, vredi li se udavati?

***

Bonus video: Poznate Lepotice i Zveri

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram