Pitali smo vas da li dete usmeravate da ode iz Srbije ili ostane kad odraste – od reči tate Neše zastaje knedla u grlu

život u inostranstvu
Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia; Facebook

Kako roditelji u Srbiji uče svoje mališane - gde da potraže svoje mesto pod suncem?

I do 50.000 građana svake godine ode iz Srbije u inostranstvo. Odlaze za boljim životom, za poslom, odlaze da ne bi svakodnevno morali da prave spiskove potrepština, pa onda te spiskove precrtavali jer ih nije moguće sprovesti u delo.

Oni drugi ostaju jer veruju da im je ovde ipak sigurnije, sumnjaju da tamo na Zapadu život nije tako bajkovit kako se govori, ostaju zbog porodice, prijatelja.

A deca? Kako roditelji u Srbiji uče svoje mališane – čime da se vode jednog dana i gde da potraže svoje mesto pod suncem?

Pitali smo vas da li svoje dete usmeravate da ode iz zemlje ili ostane u Srbiji kad odraste i zašto i evo šta ste nam rekli.

„Samo što dalje odavde, kad mi nismo otišli na vreme, nek deci bar bude dobro. Ko nije bio van ove zemlje, ne zna kako život može da bude lep.”

„Da ostanu u Srbiji! Da budu patriote! Da budu na svome, a ne emigranti i izbeglice!“

„Sami su odlučili da ostanu i zasnuju porodice u Srbiji iako su imali pozive iz drugih zemalja. Ortodoksni patrioti. A vaspitani su da je ceo svet njihov.“

„Pokušali smo sa duplo većom platom u Crnoj Gori i džabe, dete postalo depresivno i svaki dan kuka i plače za kućom. Spakovali se i došli kući. Nema tih para, a ni poštovanja nigde preko, ponašanje je kao da smo došli da tražimo nešto besplatno, a ne krvavo zaradili. Ako treba, mučimo se i dalje, ali u našem domu sa srećnim sinom. Pa šta nam bude.”

„Moja deca su deca XXI veka i moraće da nauče da žive u svom veku, a sami će odlučiti gde. Čoveku je kuća tamo gde se dobro oseća. Svakako je najlepše u svojoj zemlji, ali život je jedan, nemamo rezervni. Ono što ih ja učim je da se školuju i obrazuju jer znanje ne može niko da im uzme.”

„Usmeravao sam ih da odu… ako sve bude kako treba otići će….jedno jeste i drugo će nadam se…”

„Učim ih da sami odluče da li žele da odu ili ostanu, ja sam im u svemu podrška.“

„Volela bih da ostanu. I dalje se nadam da će život biti normalniji ovde (nada poslednja umire). Naravno da će sami odlučiti, podršku roditelja će imati kako god da odluče! Nije baš ni rešenje da se samo ode, nego da se svi zajedno potrudimo da nam ovde bude bolje.”

„Mi smo uradili što je do nas. Stvorili smo im mogućnost da biraju. Sada neka izaberu šta im je volja. Dobro nam došli i srećan im put u život.”

„Nek ide gde je srce vodi. Ne treba deci rezati krila. Da ne zaboravi gde joj je koren, a nek ide gde će biti srećna.“

„Ima jedna izreka – idi sine, bolje da te želim nego da te žalim – otac deteta sa dva fakulteta“, napisao je jedan tata Neša i od njegovih reči nam je zastala knedla u grlu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram