Pitali smo pedijatra treba li deca da nose maske

Deca s maskama
Foto: Tatyana Tomsickova / Alamy / Alamy / Profimedia

Maske su od danas obavezne na teritoriji cele Republike Srbije. Roditelji su i dalje u nedoumici da li i deca treba da ih nose. Pedijatar prim. dr Ruža Bajić za naš portal odgovara na to pitanje.

„Deca treba da nose maske ako ne može da se obezbedi rastojanje od 1,5 metar jer nisu imuna na koronavirus. To se odnosi na mališane starosti od tri godine, pre toga teško će prihvatiti masku preko lica“, kaže dr Bajić.

Ona savetuje da roditelji sa sobom uvek imaju asepsol ili dezinfekcioni gel za ruke dece i da ga napolju koriste što češće.

Naša sagovornica kaže i da mališane ne treba zastrašivati pričama o virusu, već ih treba vaspitavati tako da se čuvaju.

Pročitajte još:

„Ako su deca starija od pet godina onda im možete i objasniti šta je koronavirus, a ako su mlađa dovoljno je da insistirate i učite ih da često peru ruke i prave distancu“, kaže ona.

Na pitanje da li celokupna atmosfera i situacija, kao i priče odraslih i nošenje maski mogu uticati na psihu najmlađih, Bajić kaže da je to teško predvideti i da ćemo znati tek kada epidemija bude prošla.

Ipak, deca maske ne nose dugo, ako se igraju u parku ne treba da ih nose, već samo kad nije moguće napraviti rastojanje od 1,5 metar – u redovima, prodavnicama, kod lekara. Preporuka dr Bajić je i da ukoliko je to moguće ne vodite klince u poštu, banku, prodavnicu i na ostala mesta gde može biti dosta ljudi.

S obzirom da mame i tate ne mogu da kupe male maske adekvatne za dečja lica, dr Ruža Bajić savetuje da se sašiju po meri ili da deca nose one koje se vezuju pozadi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram