Pitala sam žene i muškarce iz Srbije šta sve moraju da urade u jednom danu – odgovori se drastično razlikuju

Svako gleda u svoj raspored i štriklira.

Ljudi se zaljubljuju i odljubljuju, venčavaju i razvode, gaje decu, a često se gledaju preko nišana i mere ko je šta, a ko nije ništa. Ko je mama, ko je tata. Ko je tata mama, ko je mama tata, a ko tatamata za obaveze bez kraja i konca.

Na dnevnom nivou teško je izmeriti ko je sebe više uložio u partnersku zajednicu ili porodicu, a jedno je sigurno – muška i ženska dnevna agenda, i posebno rutina, razlikuju se i po stavkama i po odnosu prema tim stavkama, a nama se posrećilo da nabasamo na dva muška primerka – izuzetka.

Iako nije svaki dan isti, pa ima odstupanja, nama su tri muškarca i tri žene prepričali ukratko šta u toku dana moraju da urade.

„Eh, ne mora se ništa.. ipak, moj život je dosta jednoličan. U jednom danu moram da odem na posao, skuvam ručak i opslužim ukućane. Ni za šta drugo nemam vremena… a morala bih da zakažem reumatologa, zubara, ginekologa. Morala bih da počnem s vežbama za kičmu, druženjem s dragim ljudima… morala bih da završim knjigu, kurs što sam kupila, nakit što sam započela… svašta nešto moram, a ništa..“, kaže V., majka i zaposlena žena.

„Ustajem u šest i čim popijem kafu, spremam doručak za dva dečaka i bolesnu majku. Onda decu vozim u vrtić, onda svraćam do mame da joj ostavim doručak, presvučem je i dam joj šta joj treba. To sve moram da uradim do 8.45, od devet radim. Onda sam na poslu do 17, pa čim završim, trčim u vrtić. Pokupim klince i vodim ih na plivanje. Dok su na bazenu, pijem kafu tu u lokalnom kafeu, tad se uglavnom dogovaram za viđenje sa drugaricama ili poslovni sastanak. Onda trčimo kući, kuvamo, jedemo, kupamo se. Kad dečaci zaspe, perem veš i peglam, bindžujem serije, ponekad i uspešno, uglavnom zaspim ispred TV-a neobavezno, pa se budim i noću skidam šminku i perem zube. Vikendom su mi deca kod oca, tada se odmaram, feniram i tako“, priča nam majka Marta.

„Čim otvorim oči, oblačim se i idem na posao, tamo pijem kafu. Radim, radim, radim. Na povratku kući zovem da vidim šta da kupim i da li treba nešto. Prodavnica je moje zaduženje. Dođem kući, ručam, onda se malo odmorim, pa zajedno sa ženom idem da šetamo kera. Kad se vratimo, TV, komp, spavanje. Vikendom kuvam, ponekad“, priča nam ćale dva tinejdžera V.

„Od ponedeljka do petka, u našoj porodici su, mahom, isti dani – ja spremam decu za vrtić, pomažem im oko oblačenja, dok muž mlađem pere zubiće. Onda ih on vozi, a ja se spremam i idem na posao. A kada on radi prvu smenu, onda ih ja vozim i produžavam na posao, što znači da moram ustati ranije pre svih da bih sebe spremila za posao. Onda ih muž uzima iz vrtića, ili komšinica ukoliko on radi, dok ih ja samo jednom nedeljno, kada radim do 15 sati, uzimam.

Kada dođem kući, oni su već stigli, jeli su i raspoloženi za igru. Tata im servira hranu koja ja pripremiim veče pre i to mi znači jer kad su siti, možemo odmah napolje, ako je lepo vreme, ili negde u lutanje. Naravno, za mamu nema odmora, često ni ne jedem nego samo spustim torbu, uznem ranac sa vodom i idemo napolje. Posle povratka u stan, mama sprema večeru dok ih tata zabavlja – uvek se igra sa njima da bih ja što pre završila večeru. Jedemo svi zajedno i onda kupanjac – mama uglavnom kupa, tata samo kada ja idem da radim nokte ili jurim neko sniženje po gradu“, kaže posvećena i zaposlena mama S.

„Uf, šta ja moram. Moram masu stvari. Moram da ustanem, da se istuširam. Ne moram da se šminkam i čupam obrve što moraju žene, ali u toku dana uradim svašta. Posao, pa jedno leglo, pa drugo leglo – to su mi deca iz dva razvedena braka. Živim sam, ponekad odem na pivo, ali ne zaglavljujem. To je masa obaveza“, iskren je otac F.

Foto: Shutterstock

„Ujutru ustajem, vozim sina u školu, pa žurim da stignem na posao, radim od osam. Onda radim, radim, radim, odem na pauzu, pa opet radim i tako do 16. Uzimam sina iz škole, onda ga vodim na trening, ima ga tri puta nedeljno. Kada se vratim kući, onda šmirglam vrata, sređujemo trenutno stan. Uveče se onesvestim“, kaže nam tata M.

„Ustajem oko 6.30 i odmah spremam ćerki doručak, ženi kuvam čaj, a sebi kafu. Pripremam onda užinu za dete, ljuštim narandžu i delim u čatrice, sipam joj vodu ili sok, kažem joj gde se šta nalazi. Uveče obavezno pripremimo sve za školu. Supruga je onda vodi u školu jer ranije počinje da radi. Onda sam na poslu. Vratim se kući, popijem kafu i odmorim se. Onda pričam sa ćerkom i ženom, čujem se sa majkom i polako se organizujemo za prirpremu večere i ručka za sutradan. Onda ili ja ili žena spremamo stvari sa detetom za sutradan. Uglavnom kuvam ja, ženu to ne zanima. Vikendom zajedno čistimo kuću“, priča nam tata Z.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram