Pitala sam žene da li je bolje da je ginekolog muško ili žensko – i zbunjena sam

Foto:PEAKSTOCK / Sciencephoto / Profimedia; printscreen

Stručnost je bitna, ali...

Da li idete kod muškog ili ženskog ginekologa? Neke žene bi rekle da je nebitno, da je bitna stručnost doktora za kog se opredelimo, ali neke se ipak prijatnije osećaju kod ginekološkinje, dok druge misle da su ginekolozi pažljiviji.

Pitala sam žene u Srbiji da li im je bitno da li je ginekolog kod koga idu muškarac ili žena i zašto, a ovo su njihovi odgovori:

„Pre porođaja sam imala uverenje da žena zna kroz šta žena prolazi i kako jedino ona može adekvatno da je posavetuje, pomogne, objasni… i sve to je palo u vodu prilikom porođaja i nakon istog. Više empatije, poštovanja, pažnje i razumevanja bilo je od muškaraca nego od žena, što je mene jako razočaralo jer smatram da je to iskustvo rezervisano samo za žene i da mi ne može neko pomoći oko porođaja ko ni nema matericu, a ne nešto više“, rekla je Dijana.

„Meni je bitno i uvek je muški ginekolog jer su dosta prijatniji, ljubazniji, a i stručniji… Što ne bi trebalo da je tako jer sam išla po onome žena najpre razume ženu, ali to nije tačno, kod nas su sve nadrndane i neprijatne za razliku od muških ginekologa“, kaže Ana.

„Bitno mi je da je muško jer gospođe nekako barataju dole totalno nestručno“, priča Gordana.

„Uvek idem kod muškog, samo iz nužde sam bila kod žena i grublje su bukvalno“, kaže Ivona.

„Iz mog iskustva neke ginekološkinje su baš, baš grube prilikom pregleda, ali nije pravilo. Žene više imaju razumevanja kada imaš neki problem“, rekla je Eva.

„Muški ginekolozi su mnogo bolji od ženskih. Mene jednom žena pregledala prvi i zadnji put. Prevrnula mi utrobu“, kaže Zorka.

„Bilo mi je bitno sa 16 godina. Sad sa 31 i u drugoj trudnoći, prvi susret sa muškim ginekologom koji mi je radio amniocentezu… potvrdilo se da je višestruko bolji, stručniji i nežniji od moje ginekološkinje“, kaže Anja.

U nastavku pogledajte odgovore sa društvenih mreža:

Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže

***

BONUS VIDEO: Keto – savršena dijeta za Srbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram