Pet genijalnih saveta žene koju Jelena Đoković dovodi u Srbiju

Jelena Đoković, Dr Šefali Sabari Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs, MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Budite roditelj detetu koje imate, ne onom o kom ste maštali."

Dr Šefali Sabari je vodeća svetska ekspertkinja za roditeljstvo, klinička psihološkinja i autorka nekoliko bestselera Njujork Tajmsa. Na poziv Jelene Đoković i Fondacije „Novak Đoković“ doktorka će u septembru u Beogradu održati predavanje. Tim povodom prenosimo nekoliko njenih saveta o roditeljstvu.

Budite roditelj detetu koje imate, ne onom o kom ste maštali

Često, čak i pre nego što se dete rodi, maštamo o tome kakav će život ono imati. I to je jasno jer želite najbolje za svoje dete. Najbolje obrazovanje, najbolje stvari koje se mogu kupiti novcem, najbolje prijatelje, najbolji fakultet — formirate listu čim shvatite da ćete postati roditelj.

A te fantazije često potiču iz onoga što je vama nedostajalo tokom odrastanja. Maštate o tome da vaše dete ima sve mogućnosti koje su vam bile uskraćene kad ste bili mali. Želite da vaša deca odrastu i postanu umetnici, muzičari, naučnici – sve što niste mogli vi.

Zamišljate tu savršenu porodicu u svom umu, a onda se ona razbije u paramparčad kada se dete rodi.

Roditeljstvo je putovanje koje će testirati vaš razum, vaše strpljenje i vašu sposobnost da volite bezuslovno. Možete li da volite svoje dete čak i kada ono ne može da ispuni vaše fantazije?

Kada saznate da vaše dete nije tu da ispuni vaša očekivanja, onda ga pustite da se samo pokaže. Oslobađanje od ovih iluzija i želja je najteža stvar sa kojom ćete se suočiti, ali je od suštinskog značaja za svesno roditeljstvo.

Problemi sa disciplinom su posledica nezadovoljenih emocija

Mnogi roditelji traže od uplakanog deteta da prestane da plače, pa se uznemire kada ono to ne učini. „Dobra deca ne plaču“ je poznata fraza u takvim trenucima. Roditelji shvataju ponašanje deteta kao odraz svojih roditeljskih veština.

Ali deca nisu ni dobra ni loša. Ona su jednostavno tu. Deca poput vas osećaju snažno. Zbog intenzivnih emocija im je ponekad teško da shvate haos u sebi. Ako se dete loše ponaša, to nije zato što je loše dete, već zato što mu neka emocionalna potreba nije zadovoljena.

Vaš je posao da ga uz saosećanje vodite kroz te emocije. Jednom kada se dete oseti bezbednim, kad shvati da ga vidite i slušate, smiriće se. Kada je potreba zadovoljena, ponašanje deteta će takođe postati pozitivno. Dete koje se ponaša loše nikada nije podlo ili manipulativno. Ono samo izražava anksioznost ili traži vezu sa roditeljima.

Dete uči na osnovu vaših postupaka, a ne reči

Možete reći svom detetu kako da živi najbolji život, da bude produktivno, da jede zdravo. Ono u tome neće uspeti ako mu ne pokažete kako da to uradi. Vaše dete će učiti iz vaših dela, a ne iz vaših reči.

Ako savetujete svom detetu da se hrani zdravije dok po ceo dan grickate nezdravu hranu, pogodite šta će se dogoditi? Ono će izabrati čips umesto povrća. Dete uči iz primera. Radnja mora da prati vaše reči ako očekujete da vaša deca učine isto.

Ako želite da vaše dete bude saosećajno, prvo morate da date primer. Bez obzira na to da li preduzmete akciju ili ne, vaše dete uvek uči posmatrajući vas, prenose reči dr Šefali Sabari na sajtu medium.com.

Foto: Michael loccisano / Getty images / Profimedia

Budite roditelj koji treba da budete, a ne kakav mislite da treba

Pritisak da budemo uzorni roditelji sve više raste kako smo više pod uticajem društvenih mreža. Zato su mladi roditelji puni sumnje u sebe, želeći da u očima drugih budu savršeni.

„Radim li ovo kako treba?“ „Da li treba da disciplinujem svoje dete na ovaj način?“ „Ako pustim svoje dete na miru, da li me to čini užasnom majkom?“ „Možda nisam sposoban da budem dobar roditelj.“

Potreba da uvek znate šta radite ume da guši. Vidite druge roditelje i čini vam se kako izvanredno podižu svoje dete, pa se pitate gde grešite. Istina je da vam kruženje ne može reći kako da budete odličan roditelj.

Ako želite da znate kako možete da budete briljantan roditelj – slušajte svoje dete.

Pustite dete da vas vodi, dozvolite mu da vas nauči i upijajte. Umesto da se ukalupite u društvenu verziju roditeljstva, slušajte svoje dete i učinite najbolje što možete.

Budite roditelj koji vašem detetu treba jer je to najbolji roditelj koji možete biti. Ne dozvolite da vas potraga za savršenstvom spreči da budete uz svoje dete kada je to važno.

Bezuslovno prihvatanje je osnova svesnog odnosa roditelj-dete

Reč bezuslovno je sinonim za roditelj. Svi volimo da mislimo da odnos roditelj-dete automatski znači bezuslovnu ljubav i prihvatanje. Ali da li je zaista tako?

Budite surovo iskreni prema sebi – možete li reći da bezuslovno prihvatate svoje dete?

Kao i kod većine odnosa, odnos između roditelja i deteta je takođe veoma uslovljen. Sve dok vaša deca slede vaša pravila ili vaš zacrtani put, vi prihvatate. Čim ona skrenu sa vašeg unapred zacrtanog kursa, bacite se u napad. Suptilno, ili ne tako suptilno, pokušavate da ih kontrolišete.

I možete li da dete u potpunosti prihvatite čak i kada ide u pravcu koji ne možete da razumete?

Prihvatanje naše dece zahteva nekoliko konkretnih stvari:

Svest o tome kako se osećamo.

Vladanje sopstvenim emocijama.

Sposobnost da ne projektujemo ta svoja osećanja na dete.

Vaše dete ne mora da se bori za vašu ljubav, ne treba da se trudi da ga prihvatite. Ono je zaslužilo to svojim rođenjem.

BONUS VIDEO: Radmila Petrović o roditeljstvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram