Otkrivene najčešće razlike između ženskih i muških beba

bebe
Foto: Petro Feketa / Alamy / Profimedia

Mnoga istraživanja uočila su sedam razlika između muških i ženskih beba. Mnogi roditelji takođe primećuju razlike u ponašanju dečaka i devojčica.

Na primer, neki veruju da devojčice brže uče da govore i da su empatičnije od dečaka. Drugi kažu da su dečaci osetljiviji i da im treba više pažnje. Naravno, većina tih uverenja zasniva se na ličnim iskustvima ljudi.

Ono što istraživači imaju da kažu kažu o tome je sledeće:

Socijalne veštine

Devojčice su osetljivije od dečaka. Mogu bolje da pročitaju emocije kod ljudi i bolje osećaju šta se događa u porodici. Studije pokazuju da su devojčice više zainteresovane za čitanje lica, dok su dečaci više zainteresovani za fizičke pokrete.

One mnogo ranije nauče da čitaju ljude, kao i da izraze lična osećanja i veoma su dobre u tome. Dečaci, s druge strane, naravno, osećaju sve te stvari, ali nećete moći često da vidite te emocije i na njihovim licima. Oni su prostodušniji i pokušavaju da sakriju svoja osećanja od drugih.

Igračke

U stvarnosti, bebe ne razlikuju igračke za dečake i devojčice. Istraživanja pokazuju da i dečaci vole lutke, što je sasvim normalno. Djvojčice se također rado igraju sa igračkama poput kamiončića i slično. Njihove igre i aktivnosti mogu da se menjaju u zavisnosti od dobi, ali ne nužno i prema polu.

Takođe, sklonost im se mogu promeniti zbog pritisaka društva, njihovih vršnjaka i specifičnog marketinga. Igra zauzima centalnu ulogu u razvoju deteta. Omogućava im vežbanje različitih uloga, doživljavanje brojnih emocija i isprobavanje novih stvari.

Komunikacijske veštine

Neki istraživači su otkrili da je veća verovatnoća da će dečaci kasnije progovoriti nego devojčice. Devojčice često imaju bogatiji vokabular i vrlo rano zavole duge razgovore. To je zato što su jednostavno bolje razvile one delove mozga koji su odgovorni za govor, zbog toga pokazuju nešto bolje rezultate u ranim komunikacijskim veštinama.

Ali, pol može da objasni samo mali deo razlika u dečjim verbalnim veštinama; kritičnije stvari su socioekonomski faktori i prilike, oni takođe utiču na to koliko će deca brzo govoriti i koliki će im biti vokabular.

Telesna aktivnost

Dečaci su aktivniji, i pre rođenja. Zbog toga ih njihove majke ranije „osete“, u stomaku, posebno kada im se nešto ne sviđa. Ovu aktivnost zadržavaju i nakon rođenja.

Istraživači su otkrili da ćete dečake verovatnije videti kako trče, skaču, penju se na drveće i igraju s loptom na otvorenom, dok su devojčice sklonije mirnijim igrama i radije se zabavljaju kod kuće.

Međutim, uvek je dobro uključiti svu decu u različite telesne aktivnosti, kako u zatvorenom tako i na otvorenom, piše Bright Side, prenosi N1.

Koriščenje toaleta

Dok većina devojčica počinje da uči kako da koristi toalet u uzrastu od 22 do 30 meseci, dečacima će možda trebati od tri meseca do godinu dana duže.

U proseku, devojčice obično ovu praksu mogu da savladaju do 33 meseca, a dečacima je potrebno i do 37 meseci. Zbog toga budite spremni da će faza pelena trajati duže ako imate dečaka, a pre će se završiti ako odgajate devojčicu.

Plakanje

Naravno, sve bebe plaču. Ali u uzrastu od šest meseci, dečaci plaču više nego devojčice. Sa 12 meseci pokazuju i jaču reakciju na negativne stvari.

Oni su obično raspoloženiji i zahtevaju više pažnje. To se često objašnjava činjenicom da imaju snažniji istraživački instinkt i verovatnije je da će upasti u situacije koje mogu da dovedu do bola i frustracije.

Uzmimo, na primer, povređeno koleno ili nešto slično, dečaci će se povrediti češće nego devojčice.

Jake emocije

Dečaci su emotivniji i strastveniji u igrama od devojčica. Vole da pobeđuju, strah i opasnost ih jednostavno uzbuđuju.

Mnogi naučnici se slažu da testosteron igra ključnu ulogu u ovom ponašanju. Devojčice su manje agresivne i društveno sposobnije od dečaka, također izražavanje njihovih emocija može biti jače u prisustvu vršnjaka, roditelja ili drugih odraslih osoba.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram