Od čega zavisi da li ćeš roditi blizance čak i kad ih nemaš u porodici

Foto: cenkay sahinalp / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovi faktori su presudni.

Mnoge žene sanjaju da će postati majke blizanaca, ali isto tako misle da to ne mogu očekivati ​​ako ih nisu imale u dosadašnjoj porodici. Međutim, to nije uvek pravilo. Postoje situacije kada nijedan partner nije imao blizance u porodici, a prirodno su postali roditelji blizanaca.

Postoje situacije kada jajnici žene u vreme ovulacije ispuste dve jajne ćelije, pa se oba oplode i postanu embrioni. Rezultat su identični blizanci, a do začeća jednojajčanih blizanaca dolazi kada se jedan embrion podeli na dva u ranoj fazi razvoja, piše Story.hr.

Nasleđe sa ženske strane

Odavno je poznato da žene čije porodice imaju blizanačku trudnoću češće rađaju blizance jer genetika igra najvažniju ulogu.

Kasnije godine porođaja

Osim toga, veća je verovatnoća da će majke koje rode u kasnijim godinama, ili koje se leče od neplodnosti, imati blizance.

Foto: Shutterstock

Varijanta gena

Istraživači su analizirali genome 1980 žena koje su začele blizance prirodnim putem te ih uporedile s 12953 majke koje su rodile jedno dete. Primetili su da postoje određene varijacije u genu zvanom FSHB koje su češće kod žena koje rađaju blizance.

Jedna varijanta hormona povezana je s hormonom FSH, koji stimuliše folikule i pomaže sazrevanju jajne ćelije. U telu žena s povećanom koncentracijom ovog hormona, jaje se oslobađa tokom ciklusa nakon što je sazrelo. Ako u tilu ima više hormona FSH, veće su šanse da će se tokom ciklusa osloboditi dve jajne ćelije.

Druga varijanta je gen koji se zove SMAD3. Ove žene proizvode prosečnu količinu FSH hormona, ali su njihovi jajnici puno osetljiviji na hormone, zbog čega se mesečno oslobađaju dve jajne ćelije. Naučnici tvrde da su to samo neke od varijanti, ali da se šansa za rođenje blizanaca povećava za 29 posto.

Stoga, ako želite ispuniti ulogu majke blizanaca, nemojte gubiti nadu iako ih nemate u porodici, ipak je na vašem telu.

Trudnica, trudna žena, stomak
Foto: Shutterstock

Veštačka oplodnja i višeplodna trudnoća

Ako prolaziš kroz veštačku oplodnju (IVF), šanse za višeplodnu trudnoću zavise od tvojih godina, o tome koliko embriona je smešteno u maternicu, ali i o drugim faktorima. Prema statističkim podacima, postotak višeplodnih trudnoća zbog medicinski potpomognute oplodnje je sledeći:

29.1 posto za žene koje su mlađe od 35 godina

26.5 posto za žene starosti od 35 do 37 godina

20.9 posto za žene starosti od 38 do 40 godina

13.6 posto za žene starosti od 41. do 42. godine

8.8 posto za žene starosti od 43 godine i više

***

BONUS VIDEO: Mame za mame – one reaguju majčinski, zaštitnički, solidarno, sada trebaju našu podršku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram