Od 20 savršenih imena za devojčice koja koriste Sloveni, treće nam je najdraže

Beba
Foto: TONO BALAGUER / Panthermedia / Profimedia

Koje biste ime vi odabrali?

Biranje imena za bebu zaista može biti najlepši, ali i veoma stresan deo pripreme za dolazak prinove. Svedoci smo da se sve češće dešava da roditelji odluče da promene ime nakon nekoliko nedelja, ili da do zadnjeg trenutka ne mogu da se odluče kako da nazovu svoju dečicu. Sajt MomLovesBest objavio je listu od 105 najlepših slovenskih imena za devojčice, od kojih svako ima posebno i jako značenje, a mi smo izdvojili 20 koja možete dati i svojoj ćerki.

Anastasija

Anastasia je prelepo arhaično ime, najpoznatije kao ime članice ruske carske porodice Romanov. Najpopularnije je u zemljama istočne Evrope, a Anastasia bi mogla biti idealno ime za vašu princezu.

Poreklo: Slovensko, grčko

Značenje: Vaskrsenje

Imena poznatih ličnosti: Anastasia Avramidou, grčka šahistkinja i trenutni ženski internacionalni majstor. Anastasia Sinitsyna, ruska rukometašica i članica ruske nacionalne ekipe.

Popularnost: Anastasia se nalazi u top 800 imena, a među deset najpopularnijih imena za devojčice u Rusiji, Belorusiji, Moldaviji, Srbiji, Gruziji i Crnoj Gori.

Anica

Anica je umanjenica imena Ana i drugačije se izgovara za Hrvate, Srbe i Slovence u odnosu na ruski i rumunski, gde se izgovara Anika. Anica može biti moderna verzija starog slovenskog imena za vašu devojčicu.

Poreklo: Grčko, slovensko, hebrejsko

Značenje: Milost

Imena poznatih ličnosti: Anica Dobra, srpska glumica. Anica Plećić, srpska fudbalerka koja igra kao napadač za ŽFK Sloga Zemun.

Popularnost: 2014. godine, Anica je bila na 17,555. mestu na svetskoj listi imena za devojčice, sa najvećom upotrebom u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sloveniji.

Blaga

Blagoveštenie je bugarska hrišćanska proslava koja koristi koren „Blaga“. Blaga se zasniva na verskoj tradiciji i najčešće se koristi u Bugarskoj.

Poreklo: Slovensko

Značenje: Slatko, prijatno, dobro

Imena poznatih ličnosti: Blaga Nikolova Dimitrova, bugarska pesnikinja i druga potpredsednica Bugarske.

Popularnost: Blaga je često ime u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj, sa oko 4.000 devojčica koje nose ime Blaga širom sveta.

Daša

Etimologija imena Daša vodi nas do imena Dorothy i Daria, a oba potiču od starog grčkog imena Theodora. Kraći oblik koji je lakše izgovoriti znači „Božji dar“.

Poreklo: Slovensko, grčko

Značenje: Božji dar

Imena poznatih ličnosti: Daria „Dasha“ Viktorivna Astafieva, ukrajinska manekenka, pevačica, glumica

Popularnost: U SAD je 2014. godine 1.566 devojčica dobilo ime Daša, a u Indiji je preko 2.000 devojčica dobilo to ime.

Ekaterina

Ekaterina je divan oblik Katarine, a „e“ ispred Katerine je primer ruskog očuvanja originalnog grčkog pravopisa. Ekaterina teče kao prelepa balerina i savršeno će odgovarati vašoj maloj zvezdi.

Poreklo: Ruski, grčki

Značenje: Čisto

Imenjaci: Ekaterina Jevgenijevna Anikejeva, ruska vaterpolistkinja koja je osvojila bronzanu medalju na Letnjim olimpijskim igrama 2000. Ekaterina Sergejevna Maksimova, sovjetska i ruska balerina Boljšog teatra već 30 godina.

Popularnost: Ekaterina je 103. najčešće ime na svetu.

Elena

Elena je jedno od najmodernijih imena u poslednje vreme. Od grčkih korena do danas, Elena je izuzetno popularna širom sveta. Kratko je i klasično, odlično za vaše mezimice.

Preklo: Slovensko, grčko

Značenje: Svetla, sjajna svetlost

Imena poznatih ličnosti: Elena Viacheslavovna Dementieva, ruska teniserka koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2008. Infanta Elena, kći kralja Juana Carlosa I i kraljice Sofije Španske.

Popularnost: Elena je 31. najčešće ime u svetu.

Eleanora

Eleanora, odnosno Eleonora, koji potiče od starofrancuskog provansalskog imena Alienor. Eleanora ima mnogo varijacija, ali ova je prilično retka. Eleanora može biti savršen izbor za vašu devojčicu.

Poreklo: Slovensko, grčko, arapsko

Značenje: Bog je moja svetlost, baklja, lepa, svetla, milostiva

Imenjaci: Eleanora Atherton, engleska filantropkinja najpoznatija po svom radu u Mančesteru, Engleska. Eleanora Fagan (rođeno ime američke džez pevačice Bili Holidej).

Popularnost: Eleanora se ne nalazi među 100.000 najpopularnijih imena za devojčice širom sveta.

Ivanka

Ivanka je najpoznatije ime ćerke Donalda Trampa i nosi bogatu slovensku tradiciju. Ivanka je umanjenica od imena Ivan/Ivana. Skraćeni oblik je Iva.

Poreklo: Slovensko, rusko

Značenje: Bog je milostiv

Imena poznatih ličnosti: Ivana Mari „Ivanka“ Tramp, američka poslovna žena i kći bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Popularnost: 8.192 devojčice delom sveta nose ime Ivanka, a najveća koncentracija imena je u Bugarskoj.

Jana

Jana je ženski oblik muškog imena Janus, takođe poznata kao rimska boginja lova, Dijana. Jana je jednostavna, ali klasična opcija imena za devojčice.

Poreklo: Slovensko, persijsko

Značenje: Bog je blagonaklon, najdraža moja

Imena poznatih ličnosti: Jana Assi, libanska fudbalerka koja igra u napadu za libanski klub Safa. Jana Čepelová, slovačka teniserka koja je osvojila 7 singl titula i 3 titule u dublu.

Popularnost: Jana je na 1.315. mestu najpopularnijih ženskih imena na svetu, a u Češkoj je rangirana kao #3.

Julija

Julija predstavlja mladost i ljubav.

Poreklo: rusko, slovensko, latinsko

Značenje: Mlado, ljubavno dete

Imena poznatih ličnosti: Julija Leonidovna Latinina, ruska spisateljica, novinarka i voditeljka radio stanice Eho Moskve. Julija Stanislavovna Savičeva, ruska pevačica koja je predstavljala Rusiju na Pesmi Evrovizije 2004.

Popularnost: Julija je 1043. najrasprostranjenije ime u svetu, a 59. u Rusiji.

Karolina

Iako znači „slobodan čovek“, Karolina je lepa varijanta muškog imena Charles i veoma je često u svim delovima sveta.

Poreklo: Slovensko, germansko

Značenje: Slobodan čovek

Imena poznatih ličnosti: Karolína Hrdličková, češka profesionalna teniserka i bivša svetska broj 1 u pojedinačnoj konkurenciji. Karolina Karlovna Pavlova, ruska pesnikinja i spisateljica 19. veka.

Popularnost: Karolina je 2.085. najpopularnije ime u svetu i rangirano je na 26. mestu u Poljskoj.

Kasija

Kasia datira iz drevne grčke i hebrejske reči koja znači „trnoviti grm“, što je u slovenskoj kulturi postalo „iskreno“ i „čisto“. Kasia zvuči moderno i savršeno.

Poreklo: Slovensko, grčko

Značenje: Čedna, čista

Imena poznatih ličnosti: Kasia Cerekwicka, poljska pop pevačica.

Popularnost: Kasia je 4.582. najpopularnije ime u svetu, s najviše upotrebe u Poljskoj.

Mila

Mila je nadimak koji potiče od imena Ljudmila, Milana, Miroslava i Emilija. Ime Mila postaje sve popularnije, uglavnom zbog svog modernosti i jednosložnosti.

Poreklo: Slovensko, Latinsko

Značenje: Milostiva, draga, čudo

Imena poznatih ličnosti: Mila Kunis, američka glumica najpoznatija po seriji ‘That ’70s Show’. Mila Nikolova, bugarska matematičarka.

Popularnost: Ime Mila se nalazi u prvih 5.000 najpopularnijih imena u svetu i na 162. mestu najpopularnijih ženskih imena u Bosni i Hercegovini.

Nastja

Nastja je neformalni deminutiv grčkog Anastasija i kraća verzija Nastasja ili Nastasija. Nastja je prilično neuobičajena van naših prostora, te će vaša devojčica zaita biti jedinstvena.

Poreklo: Slovensko, grčko

Značenje: Vaskrsenje, preporođeno

Imena poznatih ličnosti: Nastja Govejšek, slovenačka plivačica koja se takmičila na Letnjim olimpijskim igrama 2012. Nastja Kolar, slovenačka teniserka čiji je najviši rang bio 178 u singlu i 140 u dublu.

Popularnost: U 2014. godini, nešto više od 3.000 ljudi je dobilo ime Nastja širom sveta, sa najvećim brojem pojavljivanja u Sloveniji.

Nika

Nika potiče od grčke boginje pobede Nike. Nika je ime koje može inspirisati vašu devojčicu da odraste i postane sve što želi da bude.

Poreklo: Slovensko, grčko, persijsko

Značenje: Dobra, istinita, odabrana, kristalna voda

Imenjaci: Nika Georgijevna Turbina, ruska pesnikinja, nagrađena je Zlatnim lavom 1985. Nika Križnar, slovenačka skakačica koja je osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2022. godine.

Popularnost: Nika je 7.160 najzastupljenije ime širom sveta, sa najvećom upotrebom u Rusiji.

Sofija

Sofija je izvorno ime iz starogrčkog koje predstavlja personifikaciju mudrosti.

Poreklo: Slovensko, grčko

Značenje: mudrost

Imena poznatih ličnosti: Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone (poznata kao Sofija Loren), italijanska glumica poznata kao jedna od najvećih ženskih zvezda Holivuda. Sofija Jan, američka klasična pijanistkinja, novinarka i pekinška dopisnica The Daili Telegrapha.

Popularnost: Sofija je 1393. najčešće ime širom sveta, sa najvećom upotrebom u Tanzaniji.

Tamara

Tamara putuje kroz rusko poreklo do arapskih korena, gde još uvek znači „palma“, „urma“ ili „datulja“. Tamara je izuzetno popularno ime u mnogim slovenskim zemljama.

Poreklo: Slovensko, arapsko, hebrejsko

Značenje: Palma

Imena poznatih ličnosti: Tamara Iljinična Sinjavska, ruski mecosopran iz Baljšog teatra. Tamara Melon, britanska suosnivačica brenda luksuzne obuće Jimmi Choo.

Popularnost: Tamara je 619. najpopularnije ime širom sveta, koje se uglavnom čuje u Ukrajini.

Valentina

Valentina je nastala od latinskog „valens“, što znači „zdrava“ i „snažna“.

Poreklo: Slovensko, latinsko

Značenje: Zdrava, jaka

Imenaci: Valentina Carretta, italijanska trkačka biciklistkinja koja se takmičila u UCI ekipnoj vožnji na hronometar 2013. Valentina de Anđelis, američka glumica, najpoznatija po seriji Gossip Girl.

Popularnost: Valentina je 376. najpopularnije ime širom sveta, sa najvećom upotrebom u Rusiji.

Valerija

Valerija je latinsko ime koje se koristi u mnogim slovenskim zemljama. Valerija je i ženstvena i jaka. Može da ponudi vekovima dugu upotrebu popularnog imena u kojoj će vaša devojčica uživati.

Poreklo: Slovensko, latinsko

Značenje: Snažna, hrabara, zdravlje

Imena poznatih ličnosti: Valerija Golino, italijanska glumica koja je dva puta osvojila nagradu za najbolju glumicu na Venecijanskom filmskom festivalu. Valerija Maksimovna Zenkova, ruska plesačica na ledu koja je zauzela 4. mesto na Svetskom prvenstvu za juniore 2013.

Popularnost: Valerija je 1.555. najpopularnije ime širom sveta, sa najvećom upotrebom u Brazilu i Rusiji.

Željka

Željka je ime s ovih prostora u kom su sažete sve želje i snovi koje ste imali za vašu devojčicu.

Poreklo: Slovensko

Značenje: Želja

Imena poznatih ličnosti: Željka Krizmanić, hrvatska klizačica, trostruka državna bronzana i dvostruka srebrna državna medalja.

Popularnost: 2014. godine 1.891 osoba je dobila ime Željka širom sveta, uglavnom u SAD, Nemačkoj i Hrvatskoj.

***

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram