Imaću decu za nekoliko godina kad budem uspešan i bogat, a moj život savršen

Foto: Printscreen/Instagram/space3time

Mom detetu treba impresivan literarno naučni tata, a ne neuspešni tata moron.

Pisac, podkaster i specijalista za onlajn marketing Aleks Baja je za The New Yorker napisao urnebesnu kolumnu u kojoj piše o svojim planovima kad će postati otac. Prenosimo je u celosti.

„Mislim da ću biti spreman za decu za oko dve godine. Kada sredim svoj život i postignem nekoliko svojih velikih ciljeva – što će se definitivno dogoditi u mojim tridesetim – onda sam potpuno spreman za jedno ili dva deteta!

Stvar je u tome da su deca skupa. Morate da im kupite kolica i pelene i najbolje ocenjena autosedišta i visokokvalitetnu hranu za bebe napravljenu od, na primer, kvalitetnih „T-bone“ goveđih odrezaka životinja koje su jele travu. Jedva sam savladao svoje trenutne finansije, zamisli sad predviđanje budžeta za sve te stvari. Zato moram da naučim kako investicije funkcionišu i da uložim dodatnih sto hiljada dolara u bitkoin i indeksne fondove tržišta u razvoju pre nego što mogu da priuštim decu. Odbijam da imam dete koje ne jede najbolje zgnječene T-kosti!

Deca su neverovatna. Tako puna radosti i čuda. Ali i tako fizički zahtevna! Deca vas bude svake noći četiri godine dok ne budete umorni i poraženi i dok vam oči ne budu krvave poput promrzlog rudara koji traži zlato u devetnaestom veku na Aljasci. Imam prijatelje sa decom, i svima njima je bilo tako. Zaista moram da započnem svoju filmsku karijeru pisca, režisera i glumca u popularnoj komediji pre nego što dobijem dete. Uradiću to do svoje trideset devete. Tada ću biti uspešan i srećan, i BUM! Moje dete će imati oca filmsku zvezdu!

Iskreno, deca zvuče sjajno. Ona su samo puna slatkih malih iznenađenja, kao kada viču da oblak liči na guzu, ili izgovaraju napuljski sladoled „neopatolejman“. Tako neodoljivo. Bilo bi neverovatno doživljavati to svakodnevno. Ali deci zaista treba mudar roditelj, svetski čovek koji je već proživeo neke avanture koje menjaju život. Zato treba da posetim svaku zemlju na svetu i provedem leto vozeći se Transsibirskom železnicom od Moskve do Mongolije pre nego što uopšte pomislim da budem roditelj. Nakon što budem kovački šegrt u Ulan Batoru i naučim da lovim vukove u pustinji Gobi, ozbiljno ću se pozabaviti time da imam decu i da ih naučim da se oslanjaju na sebe kroz kovanje i lov na vukove.

Tata
Foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Ali da li sam uopšte siguran da želim decu? Naravno! Kada napunim četrdeset jednu. I nakon što napišem svoj epski naučnofantastični roman o kolonizaciji Sunčevog sistema putem kvantne teleportacije. Mom detetu treba impresivan literarno naučni  tata, a ne neuspešni tata moron. Zato sam apsolutno spreman da imam dete za sedam godina, kada moj roman postane najprodavanija trilogija i po njemu urade Netfliks seriju nagrađenu Emijima.

Kada sve ovo objašnjavam svom prijatelju Pitu, on kaže: „Čoveče, mislim da su tvoja očekivanja previsoka. Ako želiš decu, samo se baci na to.”

A ja sam u fazonu: „Ti si Pite kreten! Ja hiljadu odsto želim dete! Ali kada napunim četrdeset četiri godine, odskijam niz Everest, snimim dokumentarac o njemu i posvetim ga jedinoj planini većoj od Everesta: mom budućem detetu.“

A onda Pit kaže: „To nije razumno.“

A onda ja kažem: „Nema potrebe da se sada obavezujem na neki vremenski rok! Mogu da nastavim da šutiram ovu limenku niz put dok ne napunim, otprilike, četrdeset pet. Da, četrdeset pet. Tada ću se uozbiljiti i odlučiti da pokrenem svoj matriks odluka o podizanju dece uz maksimalnu sreću.”

A onda Pit promeni temu.

Tata
Foto: Ethel Aoude / Alamy / Alamy / Profimedia

Ja sam srećan. Ja sam mlad. Pa, nekako maglovito mlad. Imam vremena, teoretski govoreći, da u svojoj glavi ponovim sve svoje strahove i ambicije dok se ne pojavi magični osećaj smirenosti u odnosu na decu. Onda ću moći da ih imam, kada budem imao pedeset godina. Sigurno ću do pedesete postići sve stvari koje sam ikada želeo da uradim u životu pre-dece – slučajno, to su potpuno iste stvari koje sam ‘znao’ sa dvadeset pet godina, a koje bih definitivno postigao do trideset pete .

Ali, zaista, jedva čekam decu. Kad budem star i mudar i kad budem pročitao svaku knjigu i raspetljao svaki paradoks ljudskog postojanja i moje srodne duše i pređem najudaljenije dubine svemira i ugledam čuda iznad čuda, tada i samo tada ću biti spreman da podignem dragocenu, lepu decu.

Mala poenta: Kada budem imao decu, s kim da ih dobijem? Pretpostavljam da ću to shvatiti odmah nakon što ovladam veštinama harizme i tantričkog seksa i priredim globalno fotografisanje za savršenu sliku za onlajn dejt…Iako moram mnogo da poradim na svom mentalnom sklopu i fizičkom stanju pre nego što budem spreman na tako nešto.

***

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram