Novi Ken i Barbi su drugačiji od svega na šta smo navikli

Foto: Mattel/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Nova lutka namenjena svima.

Dok svi jedva čekamo premijeru novog filma Barbie, pažnja je usmerena i na novu kolekciju kompanije Mattel koja čini veliki korak napred i napravila je lutke koje su replike osoba s invaliditetom.

Iako su Barbi i Ken oduvek bili sinonim za nerealno savršene proporcije tela i lica, proizvođač čuvene lutke se svim silama trudi da one postanu slika i prilika stvarnih osoba.

Foto: Mattel/Mega / The Mega Agency / Profimedia

Nakon što su pre nekoliko godina krenuli s manjim Barbi lutkama i onim jače telesne građe, sada su izdali novu liniju koja prikazuje ovaj čuveni lik sa slušnim aparatom, protetskim udovima i u invalidskim kolicima.

Foto: Mattel/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Nova kampanja Rose, Barbie & Friends, predvođena gluvom glumicom Rose Ayling-Ellis, uključuje glumačku postavu različitih modela koji odražavaju novu liniju lutaka, koja uključuje prvu lutku Kena s vitiligom.

Foto: Mattel/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Dok je Mattel pre bio kritikovan zbog odsustva raznolikosti u građi tela i rasne raznolikosti u svojim igračkama, poslednjih godina ulaže zaista velike napore da slavi mnogo širi pogled na lepotu.

“Važno je za decu da vide sebe kao svoj odraz u proizvodu i da podstaknu igru ​​s lutkama koje ne liče na njih kako bi im se pomoglo da shvate i slave važnost inkluzije”, rekla je Lisa McKnight, Mattelova izvršna podpredsednica projekta za Dejli mejl.

Foto: Mattel/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ovo nije prvi pokušaj ove kompanije da uvede lutku sa invaliditetom u svoj asortiman. Godine 1990. kompanija Matel je predstavila paraolimpijsku šampionku Beki, a 1997. godine je izašla Barbi lutka tamne kose „Share a smile Becky“ koja je bila prikazana u kolicima.

Nažalost, ove lutke su ubrzo povučene iz prodaje zato što je bilo problema oko njihovog dizajna.

U svetu, na primer, ima više od 30 miliona gluvih osoba ali uprkos tome znakovni jezik još uvek nije predmet u školama, stoga se mnogi nadaju da će ovakav ulazak slušnog aparata u mejnstrim podstaći mlade osobe da integrišu gluve osobe u svoje društvo.

Sve u svemu, kada se deca igraju s lutkama koje na primer imaju protetsku nogu ili vitiligo, to im pruža mnogo više razumevanja za različitost ljudi i proširuje im vidike, dok će se deca koja sebe prepoznaju u ovim lutkama manje osećati stigmatizovano.

***

Bonus video: Tata na porođaju u GAK Zemun

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram