Najbolje igračke za decu koje im pomažu u razvoju

deca igračke igranje
Deci bolje kupite igračke koje im pomažu u razvoju, Foto: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Mnoga deca su zatrpana igračkama koje su na baterije i ne podstiču maštu. Stoga bi ih bilo dobro zameniti onim koje bi mogle pozitivno da utiču na razvoj i motoriku, vizualizaciju, kognitivne sposobnosti, ali i kreativnost. Zato, pre nego što se odlučite da mališanu i za ovu Novu godinu nabavite robota na baterije, otkrivamo listu igračaka kojima ćete svom detetu učiniti veliku uslugu.

Razgovarali smo sa psihološkinjom Sarom Ivanović koja kaže – manje je uglavnom više. Iako su električne igračke koje svetle, plešu, kreću se, govore i pevaju pesme vrlo zanimljive i primamljive svakom detetu, one za vaše dete podrazumevaju manje posla, a samim tim i manje potencijala za razvoj.

Tradicionalne igračke su te koje deci pružaju brojne mogućnosti razmišljanja i podstiču kreaciju vlastitih igara. Te vlastite igre mogu da igraju veliku ulogu u podsticanju kreativnosti, rešavanja problema, kao i nekog vida organizacijskih sposobnosti.

„Igračke bi trebalo da imaju više draži, odnosno da budu šarene kako bi stimulisale senzorne zone kod dece, poput igračaka ‘pogodi oblik’ koje znatno utiču na razvoj motorike i perceptivnu organizaciju”, istakla je psihološkinja.

Otkrivamo kojih pet igračaka su među najboljim za razvoj dece.

Pogodi oblik

Ove vrste igara posebno su značajne za malu decu i samim osećajem i držanjem predmeta uče o veličini, obliku, težini i teksturi. Tako da je ‘pogodi oblik’ odličan odabir igračke koje podstiču istraživanje i rešavanje problema. Dok ujedno deci podstiču razvoj logičkog mišljenja i guraju ih da nešto zaista sami shvate. Takođe odlične su za razvoj orijentacije u prostoru i razumevanje prostornih odnosa, a daju im priliku da iznova i iznova uvežbavaju svoje veštine.

Čak i pre nego što mala deca počnu zamišljati i graditi strukture, oni mogu naučiti o veličini, obliku, teksturi, težini i boji samo držanjem, osećajem, manipulisanjem i istraživanjem blokova.

Foto: Kliklak

Kocke i kockice za slaganje

Deca mogu satima biti zaokupljena igranjem sa kockama koje im ujedno pomažu u razvijanju veština rešavanja problema, prostornog rasuđivanja, kao i kreativnosti. Kocke su dobar odabir igrake upravo zato što su dizajnirane za igru na više načina, a ne samo na jedan, i one samim tim i stimulišu razvoj mišljenja. Otvorenog su tipa u smislu da klincima daju više opcija i da mogu igrati različite igre sa njima.

Foto: Cheap clearance

Mogu se koristiti različite vrste kockica, od drvenih preko Lego. Drvenim se ipak daje prednost za mlađu decu jer ih podstiču na eksperimentisanje sa raznim konceptima poput oblika, boja, ravnoteže i stabilnost. Što ujedno pomaže i u negovanju frustracijske tolerancije, te podstiču dete da bude uporno.

Rolerkoster sa perlama

Ovo je igračka koje podstiče istraživanje i rešavanje problema i garantuje dugu i zabavnu igru. Igračke ovog tipa imaju stabilne i mobilne delove, te takav sadržaj podstiče razvoj intelektualnih sposobnosti i aktivira misaone procese. Deca imaju mogućnost da mobilne delove pokreću i pomeraju po žicama prolazeći kroz, iznad i ispod i vodeći te elemente gore i dole, pa levo i desno, deca razvijaju svoju spretnost i koordinaciju.

Foto: Mama i beba shop

Različiti konstruktori

Igre sa konstruktorima utiču na razvoj orijentacije u prostoru i razumevanje prostornih odnosa, a detetu daje slobodu i mogućnost da svaki dan igra novu igru., bilo da gradi neku kuću, ili čitavo imanje. Ove igre obuhvataju aktivnosti u kojima dete oblikuje materijal, slaže, gradi ili raspoređuje kako bi postiglo svoju neku određenu zamisao. Ovo je vrlo funkcionalno osmišljen način igre jer dete prvo gradi ono sa čime će se posle igrati i tako im se podstiče stvaralačko i kreativno mišljenje, je deca samostalno osmišljavaju i tragaju za rešenjem.

Foto: Pertini

Slagalice

Slagalice, ili pazle, su vrlo korisna društvena igra u kojom mogu učestvovati svi članovi porodice. Slagalice decu uče strpljenju, jer je potrebno vreme i uloženi trud da se ona i složi, a razvijaju i maštu jer na osnovu razbacanih delova dete gradi sliku koju ima u glavi. Pred decu se postavlja cilj, što je vrlo važna lekcija koju je dobro savladati u što mlađem životnom dobu. Kako nastavljaju sa slaganje, gde je u početku dobro i da im pomognete, dete vrlo verovatno počinje i sa razvijanjem strategije kako da svoj cilj najbrže i ispuni.

Slagalice su posebno dobre za razvoj dece, Foto: Jurgen Magg / Carte Blanche / Profimedia

Slagalice pospešuju pamćenje, jer mora da se zapamti oblik i izgled dela koji se ne uklapa da bi znao gde će se on kasnije odgovarati, te kako nema prečica ili varanja dete je podstaknuto na logičko razmišljanje. Iako vam možda ne deluje kao igra koja razvija motoriku, ona upravo to čini razvijanjem jasnog odnosa između onoga šta oči vide i šta ruke rade, što ujedno utiče i na koordinaciju pokreta.

***

Bonus video: Strah od zubara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram