Nove mame treba da budu spremne na šest mogućih problema

Foto: Oleksii Hrecheniuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Porođaj i nedelje nakon njega stvari su na koje nijedna žena, posebno ona koja je majka po prvi put, ne može biti u potpunosti spremna – a nova istraživanja sugerišu, da je većina majki šokirana onim kroz šta prolaze i žele da ljudi o tome govore iskrenije.

Studija sprovedena na 2.000 majki otkrila je da je 78% ostalo užasnuto procesima kroz koje je njihovo telo prolazilo tokom i nakon porođaja, a više od trećine (36%) priznalo je da se osećalo nespremno, kada je u pitanju ‘četvrti trimestar’, odnosno 12 nedelja nakon porođaja, piše Ultra.ba.

Sličan broj majki, smatra da se o četvrtom trimestru ne govori dovoljno i da se više pažnje stavlja na sam porođaj, a ne na period nakon porođaja. Gotovo trećina (32%) majki oseća se nespremnim za ponekad surovu stvarnost sedmica nakon porođaja, dok neverovatnih 60% želi da su prijatelji i porodica bili iskreniji prema njima u vezi s tim.

„Biće mnogo teških trenutaka tokom prvih nekoliko godina roditeljstva i neće svi ići onako, kako ste planirali ili se nadali“, upozorava Čelzi Hirstrom, izvršna direktorka brenda za roditeljstvo Frida (frida.com), koji je sproveo studiju.

Niko nije svesniji kroz šta žena prolazi tokom i nakon porođaja od babice, a Kler Livingston, profesionalna savetnica za politiku na Kraljevskom koledžu za babice, ističe da najvažniji osećaj, kada nove mame razmišljaju o svom porođaju i putovanju nakon porođaja, treba da bude ponos, a ne užas kroz koji njihovo telo prolazi.

„Nove majke s pravom treba da budu veoma ponosne na ono što su postigle i na šta je njihovo telo sposobno, a ne obrnuto“, naglašava ona.

Plan porođaja možda neće ići kako očekuješ

Istraživanje Frida je pokazalo da je 28% majki želelo da zna da njihov plan porođaja može vrlo lako pasti u vodu, a Livingston naglašava da je za nove roditelje ključno da budu fleksibilni.

„Važno je da mame i tate budu otvorenog uma pri samom porođaju, pa iako je plan porođaja odlična ideja i fokusira umove ljudi, to nije fiksni plan koji se ne može promeniti“, ona objašnjava. “Ideje koje ste možda imali ranije mogu se promeniti tog dana, i to je u redu.”

„Dobro je biti fleksibilan, a i mame treba da budu nežne prema sebi. Planovi rađanja vas navode na razmišljanje o tome šta biste želeli, a takođe upozoravaju druge na to, koji će vaši izbori verovatno biti. Nije važno ako se predomislite, i ne postoji pogrešan način da se stvari rade, to je lični izbor.”

Roditeljstvo, majka, dete, deca
Foto: Shutterstock

Nezamisliv umor

„Umor je vjerovatno neočekivani efekat broj jedan nakon što žena dobije bebu“, upozorava Livingston. “Nove roditelje to jednostavno obara s nogu – ništa vas ne može pripremiti za to. Mislim da vas nečiji saveti ne mogu upozoriti na to, koliko ćete se osećati umorno. Mnogo odmora je ono što je potrebno, kada je to moguće!”

Od vitalnog je značaja tražiti pomoć

Livingston apeluje na sve “novopečene” roditelje, da se ne plaše da traže pomoć, ali ističe da, iako novopečene mame treba da uspore, trebalo bi da se pobrinu da se makar malo kreću.

„Vreme je da uključite porodicu da vam pomogne oko svih praktičnih stvari poput pripreme obroka, čišćenja i pranja veša, a mame treba da izbegnu te fizičke zadatke“, kaže ona.

“Žene bi trebalo da se makar malo aktiviraju nakon porođaja, ali ne bih rekla da bi trebalo da odmah suše veš, kuhaju, spremaju, čiste i rade slične stvari”

Foto:Shutterstock

Pitaj svoju babicu sve

„Ne postoje glupa pitanja“, naglašava Livingston. „Babice su sve to već videle i čule, pa nemojte misliti da će vas babica osuđivati, jer neće. Biće im drago što postavljate pitanja – to je dobar znak.”

Dojenje nije uvek lako

Dojenje je često nešto što i majke i bebe moraju naučiti, upozorava Livingston. “Dojenje je uvijek izazov, posebno za mame kojima je to prvi put – potrebna im je podrška i potvrda,” naglašava ona. “Postoji malo bola i nelagode, ali to će se ublažiti kako se naviknete na to i više vežbate, i dobijete ispravan položaj. I beba mora da uči – vi učite sve zajedno.”

Mama, beba, dojenje, beba sisa
Foto: Shutterstock

Budi spremna na to da ne budeš spremna

Istraživanje je pokazalo da 26% majki želi da zna koliko porođaj može biti bolan, a isti procenat želi da zna koliko dugo trudovi mogu trajati – ali to su, naravno, stvari koje su jedinstvene za svaku majku i jednostavno se ne mogu predvideti.

„O ovim stvarima se obično raspravlja“, kaže Livingston, „ali da li ste spremni za te informacije dok se stvari ne dogode je druga stvar. Morate biti „u zoni“ da biste bili spremni da upijete informacije koje ste dobili, inače je to samo hipotetički – to je tuđe iskustvo, nije vaše. Tek kada to proživite, možete to uzeti u obzir.”

I dodaje: “Zapamtite, svi su različiti i ne odgovara svako rešenje svakoj majci.”

Bonus video: Joga za zauzete mame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram