Nova studija pokazala u kolikom su riziku trudnice od korone

Foto: Innocenti / Cultura RF / Profimedia

Studija na 2.100 žena pokazala je da je tri puta veća verovatnoća da će trudnice zaražene koronom imati ozbiljnu infekciju i pet puta veća verovatnoća da će biti primljene na intenzivnu negu.

Od početka pandemije koronavirusa postaje sve jasnije da kovid pogađa trudnice teže od opšte populacije. Sada je jedna od prvih velikih studija s odgovarajućom kontrolnom grupom utvrdila ranije dokaze o tome kako virus može da promeni tok trudnoće i da našteti majkama i njihovim bebama.

Pročitajte još:

Studija na više od 2.100 trudnica iz bolnica u 18 zemalja pokazala je da su u poređenju s neinficiranim trudnicama one s kovidom u većem riziku od teških bolesti, smrti, komplikacija u trudnoći i prevremenog porođaja. Ti rezultati naglašavaju važnost uključivanja trudnica u prioritetne grupe za vakcine protiv kovida i ograničavanja njihove izloženosti bolesnim ljudima, kaže autor Aris Papageorghiou, specijalista za fetalnu medicinu sa Univerziteta Oksford.

„Ovo je izvrsna studija. Pratili su žene tokom trudnoće, što je zaista sjajan dizajn, i pomogli su u potvrđivanju prethodnih studija koje je dosta lakše kritikovati“, kaže epidemiolog Natali Auger s Istraživačkog centra bolnice Univerziteta Montreal, koja nije bila uključena u istraživanje.

Ona dodaje i da mnoge studije povezuju trudnoću s lošijim ishodima kovida, ali uključuju ili premali broj učesnika da bi se doneli čvrsti zaključci ili se oslanjaju na zdravstvene kartone koje žene nakon toga pristaju da podele.

„Ovim registrima obično nedostaju detalji poput onih kada se u trudnoći žena zarazila. Oni takođe privlače bolesnije pacijente, što bi moglo da efekte kovida učini lošijim nego što zapravo jesu. Takva istraživanja takođe često porede ishode zaraženih žena s onima koje su rodile pre pandemije. Ovaj nedostatak savremene kontrolne grupe znači da istraživači ne dobijaju realnu sliku rizika za neinficirane žene koje su rodile nakon što se kovid proširio svetom.“

Kako bi se izbegle takve pristrasnosti, novo istraživanje uključilo je žene u svim fazama trudnoće koje su imale negu u 43 medicinska centra, od Rusije preko Indije do Brazila, između marta i oktobra 2020.

Za svaku zaraženu ženu istraživači su odmah upisali dve trudnice iz iste bolnice i istoj fazi trudnoće bez poznate infekcije. Potom su pratili obe grupe žena – 706 s infekcijom kovid 19 i 1.424 bez – kroz porođaje i nakon otpusta iz bolnice. Između dve grupe pojavile su se jasne razlike.

One s kovidom imale su 76 odsto veće šanse za visok krvni pritisak izazvan trudnoćom, poznat kao preeklampsija ili eklampsija. Tri puta je veća verovatnoća da će imati ozbiljnu infekciju, a pet puta veća da će biti primljene na odeljenje intenzivne nege, izveštava Papageorghiouov tim u JAMA Pediatrics.

Jedanaest žena s kovidom umrlo je u poređenju sa samo jednom ženom iz neinficirane grupe. Studija je takođe povezala kovid 19 sa 60 do 97 odsto povećanom stopom prevremenog porođaja, a kod zaraženih žena s povišenom temperaturom i otežanim disanjem – s petostrukim povećanjem komplikacija kod novorođenčeta poput nezrelih pluća i oštećenja mozga.

Oko 13 odsto beba imalo je pozitivan test na virus, a porođaj carskog reza povezan je s većim rizikom od prenosa. Čini se da dojenje ne prenosi virus – mala dobra vest.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram