Neobični saveti koji će mladim roditeljima sačuvati razum

gajenje bebe
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Mladi roditelji mnoge stvari moraju brzo i u hodu da savladavaju, ali ne treba zaboraviti da i bebe nove stvari uče svaki dan, pre svega iz onoga što im vi pružite. Zato je dobro znati koji su to korisni saveti za gajenje bebe, a koji na prvi pogled deluju nekonvencionalno.

Bez spavanja u vašem krevetu

Mnogi roditelji malu bebu stavljaju pored sebe u bračni krevet da spava. Stručnjaci veruju da beba prvih godinu dana zaista treba da bude s roditeljima, ali u istoj sobi, ne i u krevetu. Dakle, da bi vaša beba bila bezbedna, bolje je da je stavite u krevetac. Tako je nećete u snu slučajno povrediti. Takođe, bolje je da ne koristite veliku ćebad ili glomazne jastuke u bebinom krevecu kako bi imala prostora da mirno diše dok spava.

Neka beba odluči koliko će pojesti

Kada beba počne da prelazi na čvrstu hranu, bolje je pustiti je da se sama prilagodi i uzme koliko joj treba. To će ići lakše ako bebu postavite u namensku stolicu za sto dok i ostatak porodice obeduje, te joj dajete od onoga što i vi jedete, naravno, pod uslovom da je prilagođeno njenom uzrastu. Takođe, stručnjaci smatraju da nije loše ni da bebu vremenom polako podstičete da se sama hrani.

Svake druge noći okrećite joj glavu na drugu stranu

Kada se vaša beba navikne na krevetac, stručnjaci preporučuju da povremeno menjate položaj u kome spava. Svake druge noći pokušajte da bebi rotirate položaj glave – jedne noći glavicu joj postavite na levu, a druge na desnu stranu. Tako će se bebi glavica bolje oblikovati.

Kupajte bebu najviše dvaput nedeljno

Preporuka pedijatara je da bebu čistite samo na mestima gde se zaprlja po potrebi, a da je sasvim kupate jednom do dvaput nedeljno. Od prečestog kupanja bebina koža može da se isuši, a moguće je i da će se javiti osip ili svrab.

Neka gleda kroz prozor

Beba od trećeg meseca života počinje da razvija svoj pogled na svet, tj. upija sve ono što je okružuje. Zato je dobra preporuka da svojoj bebi pomognete da stekne nov pogled na svet tako što ćete je svaki dan držati pored prozora odakle bezbedno može da upoznaje svet.

Čistite joj desni kad krenu zubi

Bebama uzrasta između pet i devet meseci počinju da izbijaju zubići. To je prvi znak da možete da počnete da im perete zube, tačnije desni. Biće dovoljno da bebi nežno i lagano trljate desni, a kada prođe malo vremena, probajte i sa četkicom za zube. Izbegavajte upotrebu paste za zube dok vaša beba ne bude imala oko 18 mesec, piše BrightSide.

Kod kupanja u kadu prvo nožice

Koliko god očigledno zvučalo, ne smete zaboraviti da kod kupanja bebu nikada ne treba ostaviti samu u vodi. Druga bitna stvar kod kupanja bebe da joj, kad počne brčkanje, u vodu prvo stavite stopala kako bi se prilagodila na temperaturu vode. Zatim polako u vodu stavite cele noge, uvek pažljivo držeći bebu. Kad je stavite sasvim u kadu, pomozite joj da udobno sedne, a zatim je i položite da legne, samo pazite da ne sklizne pod vodu.

Dajte joj prostora da se isplače

Desiće se da se vaša beba probudi razdražena kad ni omiljena hrana ni igranje ne pomaže.

Ako nikako ne možete da prebrodite to bebino loše raspoloženje, jednostavno sačekajte da prođe. Dajte bebi malo prostora, ali postarajte se da beba zna da ste tu uz nju i da je u svakom trenutku možete primiti u naručje.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram