Naša čuvena astrofizičarka objasnila šta deca treba da rade na prvom času fizike u šestom razredu – i genijalno je

Profesorka fizike za minut održala lekciju nastavnicima iz svih predmeta.

Dr Tijana Prodanović je astrofizičarka iz Novog Sada, vanredna je profesorka na Katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta u Beogradu i naučna komunikatorka koja na TikTok profilu „Cosmic Ray“ drži lekcije iz nauke – a više od 50.000 ljudi – i mladih i starih – pažljivo prati ono što ona ima da im kaže.
Tijana mladima približava nauku na jedan potpuno drugačiji način, izgleda znatno primereniji vremenu u kom žive i uče.

Ona svakodnevno na zanimljiv način predstavlja pratiocima na društvenim mrežama tajne fizike i astronomije, a sad se oglasila i dala savet nastavnicima fizike, a koji mogu da primene i svi drugi nastavnici.

„Pade mi danas nešto na pamet u razgovoru sa sestrićima (13 i 9 god) o fizici, što mislim da bi mogla biti korisna vežba i za nastavnike fizike i za učenike koji prvi put dobijaju fiziku. Šta mislite? Je l bi ovako nešto pomoglo da ne zaborave sve što su već iz života znali? Takođe, predlog i za roditelje dece gde jedno ima fiziku a drugo još nema da probaju sličan eksperiment 🙂 Pišite u komentarima kakva su vam iskustva“, napisla je dr Prodanović na Instagramu uz video-objavu.

A kako ona vidi prve časove ovog predmeta koji je bauk i za one đake koji vole zanimljive predmete iz sveta koji ih okružuje.

“Evo jedan predlog za sve nastavnike fizike osnovnih škola. Na prvom času u šestom razredu, znači tek kad dobiju fiziku, pitajte decu da vam objasne svaki od koncepata koje ćete ih učiti tokom tih par godina. Dakle, šta je brzina, šta je ubrzanje, šta je sila, šta je pritisak, šta je energija, šta je gravitacija, i slušajte šta će da vam kažu. Znači, kao ono u Kefalici, kad deca ne znaju tačno nešto, ali nekako znaju iskustveno. Zato što sve te stvari deca već znaju, imaju iskustvo. Onda im recite da to negde zapišu. Onda kada budete učili te koncepte na času, kada počnu definicije, kad počnu formule, uvek se vraćajte na to što su uvek i znali. Oni kad počnu formalno da uče nešto nekako zaborave i ono što su ranije znali“, poručila je astrofizičarka Tijana Prodanović.

Profesorka potom dodaje da misli da je najveći problem sa nastavom u fizike našim školama što pokušavamo decu da naučimo da reprodukuju informacije, definicije, da se sete naučenog, a zapravo im treba pomoći da dublje razumeju ono što već znaju.

Dr Tijana Prodanović je za ovu lekciju dobila brojne pozitivne komentare i podršku.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram