Naš podkast koji je oduševio Jelenu Đoković

Radmila Petrović je govorila o tabu temi.

Pesnikinja Radmila Petrović bila je gost podkasta „Snaga uma“ Miljane Nešković, u kojem je, između ostalog, govorila o roditeljstvu.

Petrović smatra da se na roditeljstvo u Srbiji gleda kao na nešto što je sveto, što se nikada ne sme kritikovati.

„Kao da su deca sama tražila da se rode i roditelj je taj koji se žrtvuje. A zapravo ne uzimamo u obzir da roditelji stvaraju decu da ostvaruju svoje različite psihološke potrebe. Imamo pritisak društva da budeš roditelj, pa kad ti rodiš to dete svi će da ti se skinu s vrata i da te puste da živiš. Ali imaš i to da ti rodiš nešto svoje, pa želiš da to bude nešto najbolje. Različite egoističke potrebe se kroz roditeljstvo ocrtavaju. Ako zameriš roditeljima kako su oni odigrali tu svoju roditeljsku ulogu, ti si se protiv svetinje okrenuo“, govori Radila Petrović.

A roditelji i te kako uzimaju od svoje dece, dodaje pesnikinja.

„Kad sam ja odrasla i postala sposobna da budem majka, razmišljam: ‘Aha, ja donosim odluku da li hoću ili neću, a mene su učili da su oni to morali, da su se žrtvovali za mene, da se radi samo zbog mene’. Mislim da su roditelji u Srbiji jako sposobni da od sebe naprave žrtvu. Ti tek kad odrasteš, shvatiš da si ti taj koji odlučuje o svom životu, koliko ćeš imati dece, kako ćeš ih gajiti… Da li treba da rodim dete i optužujem ga za sve što ja nisam postigao u životu“, pita se Petrović.

Ova njena zapažanja oduševila su i Jelenu Đoković, koja je podelila svoje oduševljenje na Instagramu.

„Fenomenalno“, prokomentarisala je Radmilinu izjavu, koju je takođe podelila na svom storiju.

***

Bonus video: Podkast „Snaga uma“ – gost Radmila Petrović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram