Skandinavski tip roditeljstva – potpuno drugačiji od našeg

Norveška
Foto: Paul Smith / Alamy / Alamy / Profimedia

Stilovi roditeljstva se poprilično razlikuju u zavisnosti od dela sveta, kulture, čak i klime. Ono što je nezamislivno na ovim područjuma, nekoliko stotina kilometara severnije je sasvim normalno - i obrnuto. Evo nekih navika roditelja iz skandinavskih zemalja.

Ne plaše se zime

Skandinavski roditelji se ni malo ne plaše hladnoće. Čist primer toga je njihova navika da ostavljaju uspavane bebe, u kolicima ispred kafića, dok oni ispijaju kafu. Još luđe od toga je što se bebama to čak i sviđa. Po jednoj finskoj studiji, zabeleženo je da bebe koje spavaju na hladnom zimskom vazduhu, spavaju duže i imaju čvršći san, nego one koje spavaju unutra.

Roze nije za devojčice ni plavo za dečake

Navika da se pre rođenja deteta soba okeči u roze ili plavo, a potom kupuje odeća koja po bojama pristaje polu – prosto nije praksa skandinavskih roditelja. Deci se mahom kupuje odeća neutralnih boja, poput žute, kako bi se lakše prenosila sa generacije na generaciju. Pored toga, dok ne krenu u školu, deci se ne obraćaju sa “dečak” , “devojčica”, “bata” ili “seka”, već imenicom srednjeg roda – “dete”.

Prvo igra, onda škola

Skandinavski roditelji nisu opterećeni učenjem i edukacijom u ranim godinama svog deteta. Nikakav ozbiljniji vid edukacije ne počinje pre sedme godine. Njihovo predškolsko je vezano isključivo za igru i zabavu. Mnogim roditeljima sa ovih prostora je verovatno nezamislivna činjenica da dete ne zna ni malo da čita pre sedme godine, ali skandinavski mališani do 11 godine sustignu decu koja su počela sa učenjem slova od pete godine.

Izričito su protiv batina

U Švedskoj, batine su zakonom zabranjene još sedamdesetih, a ostale skandinavske zemlje su u proteklih par decenija uvrstile ovo pravilo u svoj zakon. Pokazano je da fizičko kažnjavanje deteta, zapravo samo pogoršava njegovo ponašanje na duge staze.

Na kraju, možda su ova četiri principa donekle razumljivi koncepti roditeljstva, koji donose sjajne rezultate. Ovo je nešto što bismo mogli da naučimo od roditelja sa severa Evrope.

***
Bonus video: Zlatni retriver

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram