Neočekivana stvar koja utiče na prevremeni porođaj

Foto: LEMOINE / BSIP / Profimedia

Izloženost visokim temperaturama tokom trudnoće povećava rizik od prevremenog porođaja ili rođenja mrtve bebe, sugeriše novo istraživanje.

Naučnici su otkrili da svaki stepen Celzijusa više povećava šanse za prevremeno rođenje i mrtvorođenje za pet procenata.

Tim sa Univerziteta u Johanesburgu u Južnoj Africi kaže da, iako se to čini malim, njihova otkrića bi mogla da imaju veliki uticaj na javno zdravlje jer je izloženost visokim temperaturama česta.

Za potrebe istražavanja, objavljenog u časopisu BMJ, tim je analizirao 70 studija koje su dolazile iz 27 zemalja.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Razmotrili su vezu između visokih temperatura i ishoda porođaja, a posebno prevremenog porođaja i mrtvorođenih. U studijama je prosečna stopa prevremenog porođaja bila 5,6 procenata, što je skoro polovina globalnog proseka od oko 10 procenata.

Pročitajte još:

Bebe rođene prevremeno trpe veći rizik jer često imaju problema sa disanjem i podložnije su zarazi infekcijama. Takođe su u većem riziku od cerebralne paralize i problema sa vidom.

Od 47 studija koje su ispitivale prevremene porođaje, 40 je izvestilo da su one češće na višim temperaturama nego na nižim. Rezultati su takođe pokazali da je rizik od prevremenog porođaja porastao za oko pet procenata po porastu temperature od jednog stepena Celzijusa.

U danima kada su bile vrućine, u poređenju sa onim hladnijim, rizik je porastao za 16 procenata.

Foto: Innocenti / Cultura RF / Profimedia

Studija je otkrila da je tri odsto beba imalo malu težinu na porođaju. Od 28 studija koje su procenjivale porođajnu težinu, 18 je utvrdilo povećani rizik pri višim temperaturama, ali su uticaji bili mali.

Pročitajte još:

Tim kaže da postoje ograničenja njihovog istraživanja, poput nemogućnosti merenja da li su drugi faktori, poput zagađenja vazduha, uticali na ishod trudnoće. Međutim, kažu da je potrebno više istraživanja i da bi trudnice trebalo smatrati rizičnom grupom kada su vrućine.

S obzirom na povećanje učestalosti i intenziteta toplotnih talasa, kao i na broj trudnica koje su izložene takvim uslovima širom sveta, istraživačke i političke inicijative za otkrivanje povezanosti ove dve pojave treba da budu prioritet, poručuju naučnici.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram