Marija je omiljena babica koja je porodila preko 1.000 žena. Otkrila nam je najvažniju stvar koju trudnica treba da zna pre ulaska u salu

babica porođaj
Foto: Privatna arhiva/Mamina priča

Babica Marija Puletić ima 19 godina radnog iskustva u porodilištu, preko 1.000 porođaja i preko 2.000 edukovanih žena kroz program psihofizičke pripreme za porođaj. Za Zadovoljna.rs daje svoje savete zlata vredne.

Nedavno je u Beogradu održan Dan za trudnice „Mamina priča“ u okviru kog su stručnjaci iz oblasti ginekologije i pedijatrije govorili o važnim temama. Među njima je bila i Marija Puletić koja sada za Zadovoljna.rs govori kako da porođaj zapravo bude sjajno iskustvo.

Babica Marija Puletić ima 19 godina radnog iskustva u porodilištu, preko 1.000 porođaja i preko 2.000 edukovanih žena kroz program psihofizičke pripreme za porođaj.

Foto: Privatna arhiva/Mamina priča

I dok je među najvećim strahovima mnogim ženama baš porođaj, Marija tvrdi da to može da bude vrlo prijatno iskustvo pod uslovom da je žena prošla pravu obuku.

A kako bi u celini trebalo da izgleda stvarno dobar porođaj, šta to sve podrazumeva?

„Porođaj se može posmatrati iz najmanje dva ugla, ugla žene koja se porađa i ugla medicinskog osoblja koje učestvuje u porođaju. Da bi za buduću mamu porođaj bio dobro iskustvo, potrebno je da se što bolje pripremi i upozna sa onim što je očekuje. Odnos između trudnice i osoblja treba da bude ispunjen obostranim poverenjem, razumevanjem i strpljenjem, pa tako možemo reći da su zadovoljna mama i zdrava beba definicija dobrog porođaja“, kaže Marija za Zadovoljna.rs.

I dok za Mariju porodilje imaju samo reči hvale godinama, pitanje je kako da se žene oslobode straha i da se psihički pripreme za porođaj nakon brojnih strašnih iskustava koja su isplivala u javnost poslednjih godina.

„Većina straha u porođaju dolazi od nepoznatog, tako da ključ rešenja je u upoznavanju, učenju o onom što nas očekuje. Najbolji način za to jeste pohađanje psihofizičke pripreme koja je pristupačna svima jer se može pohađati i onlajn. Jedna od takvih jeste psihofizička priprema Mamina priča koja je zbog onlajn koncepta pogodna i za trudnice kojima je savetovano mirovanje zbog visokorizične trudnoće ili trudnicama koje u svom mestu nemaju organizovanu psihofizičku obuku. U okviru ove obuke postoji predavanje ginekologa i psihologa, zbog čega je ovakva podrška budućim mamama sveobuhvatna.“

Na tim časovima se prolaze sve faze porođaja, žene se uče kako da prepoznaju i olakšaju svaku nadolazeću fazu porođaja. Trudnice nauče kako da dišu tokom kontrakcija i kako da se relaksiraju u pauzi između komtrakcija, kako da najpravilnije učestvuju u fazi istiskivanja bebe.

Naša sagovornica objašnjava i ono glavno – zašto je važno da žene nauče različite tipove disanja za porođaj, koji su to tipovi i koja im je uloga.

„Disanje na porođaju je važno iz više razloga. Pravilnim disanjem vrši se oksigenacija krvi koja je važna i za buduću mamu i za bebu. Usmerenost na određenu tehniku disanja pomaže trudnici da svoj fokus ne održava samo na bol koji je prisutan tokom kontrakcije već svoju pažnju usmerava na disanje i na taj način lakše podnosi bol. Ukoliko trudnica aktivno diše tokom porođaja neće nepotrebno gubiti snagu koja joj je potrebna za završnu fazu porođaja – istiskivanje bebe.“

Babica Marija Puletić objašnjava koja su tri tipa disanja tokom porođaja.

Prvi tip disanja najčešće se sprovodi na početku kada kontrakcije koje trudnica oseća počinju da budu neprijatne.

Drugi tip disanja primenjuje se kada se kontrakcije javljaju učestalo, jačeg su intenziteta sa kratkim vremenskim razmacima.

Treći tip disanja se primenjuje pred sam kraj porođaja.

„U toj fazi se u kontrakciji pored bola javlja i osećaj napona. Trudnice neretko kažu da je ova faza najneprijatnija. Najlakše se prevazilazi primenom trećeg tipa disanja. Sva tri tipa disanja je neophodno prethodno na časovima psihofizičke pripreme dobro uvežbati da biste mogli da ih na porođaju što pravilnije primenite.“

A šta osim disanja ženi može da olakša bolove? I šta žena može da primeni kod kuće od tih prirodnih tehnika, a šta je izvodljivo u porodilištu?

„Pored disanja, bolove tokom kontrakcije može učiniti lakšim pravilan odmor između kontrakcija, promena položaja, lagano ljuljuškanje na pilates lopti, tuširanje mlakom vodom. Sve tehnike su primenljive i kod kuće tako i u porodilištu.“

Na kraju, Marija za Zadovoljna.rs izdvaja i najupečatljivije trenutke iz svog bogatog iskustva.

„U porodilište nam je stigla trudnica kompletno otvorena sa sve venčanicom. Vidno uzbuđena i nasmejana. Ona je sa svog venčanja direktno dospela u porođajnu salu. Kako nam je ispričala, uspela je da se venča i, taman kad je trebalo da se proveseli sa gostima, pukao joj je vodenjak i krenule kontrakcije tako da se proslava venčanja kasnije pretvorila u proslavu rođenja deteta.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram