Terapeutkinja Milica Stevanović u Mamazjaniji: Najvažnija stvar koju treba da uradite pre nego što postanete roditelji

Prošla je kroz teško detinjstvo, unutrašnje borbe, depresiju, anksioznost, pomišljala na „najgore“, a kad je shvatila u kom pravcu ide, zaustavila se i okrenula na drugu stranu, nastojeći da spasi sebe, kako bi jednog dana bila majka svojoj deci, onakvu kakvu ona nije imala - Milica Stevanović, trener za lični razvoj i terapeutkinja, majka dve devojčice, koja u novoj epizodi Mamazjanije, osim ličnog iskustva, donosi metode rada na sebi koji su preko potrebni današnjim roditeljima.

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Svet gledamo kroz ružičaste, zelene, plave naočare, što je refleksija našeg uma, a on je zapravo potpuno drugačiji od onoga što je u našim glavama. Potrebno je da skinemo naočare i suočimo se sa bolom, problemima, traumama, kako bismo mogli da idemo dalje, da se nosimo sa sobom i da budemo oslonac svojoj porodici i deci, poruka je naše gošće.

Milica Stevanović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„U današnje vreme takozvanog plišanog roditeljstva, trudimo se da decu prezaštitimo, da im pružimo sve ono što nama nije bilo pruženo, ali zaboravljamo da je potrebno da nekada osete problem, da vide da svet nije mesto bez bola, prepreka, padova. Ako se kao roditelji sukobimo sa njima povremeno, to može biti korisno, pre nego štetno“, objašnjava Milica.

U osvrtu na svoje detinjstvo, koje je, kako je navela, bilo puno neizvesnosti, tenzije, stresa, jer nikada nije znala kakav će joj biti dan, sve je zavisilo od raspoloženja oca, koji je imao problem sa zavisnošću od alkohola, naglasila je da, bez obzira na sve, ni njoj, niti bilo kome, ne može celog života za ono loše što rade i što im se dešava, izgovor biti „teško detinjstvo“.

Milica Stevanović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Moji roditelji nisu više živi i ne bi bilo normalno da u ovim godinama pronalazim izgovor i opravdanje za svoje negativne postupke, u tome što mi oni nisu pružili i što sam proživljavala traume kao dete. Svi mi, odrasli, imamo priliku da popravimo svoje stanje i izlečimo ožiljke koji su nastajali tokom odrastanja. Na nama je da to učinimo jer imamo odgovornost“, kaže Milica.

Razgovor sa decom je ključan u njihovom odrastanju, a napominje kako ona ni to nije imala, jer pripada generaciji koju su stariji ućutkivali.

Milica Stevanović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Nama su govorili da ne talasamo, da pustimo starije kad pričaju, da ne pametujemo. Danas to nije tako, roditelj pita svoje dete šta ga muči, šta želi ili ne želi. Kako se oseća povodom neke situacije, jer potrebno je nama da znamo, a deci da izgovore. Krajnost, naravno, nije dobra, jer onda dobijamo dete, koje očekuje ‚svet na tacni‘, kojem mora da se udovoljava, a to u realnom i odraslom životu – nije moguće“, upozorava naša gošća.

Milica Stevanović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kako da „radimo na sebi“ da bismo postali bolji ljudi i roditelji?

Kako se izboriti sa traumama iz detinjstva i slikama roditelja koji su imali problem sa bolestima zavisnosti?

Koje su najteže posledice po dete koje je odrastalo sa roditeljem zavisnikom?

Šta da radimo kad u svom ponašanju i odnosu prema deci, prepoznamo negativno nasleđe naših roditelja?

Koji je prvi savet za mlade ljude koji žele da postanu roditelji?

Milica Stevanović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Zašto je loše „plišano roditeljstvo“?

Zašto traume i ožiljci iz detinjstva ne smeju biti izgovori za nedoličan život u odraslom dobu?

Šta je ključno u vaspitanju dece, kako Milica i njen suprug vaspitavaju svoje ćerke?

Milica Stevanović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Krivica je uobičajeno osećanje za svakog roditelja, koji se tokom detetovog odrastanja neretko zapita „Gde grešim?“ ili kad dete nešto loše uradi, pomislimo „Ovo je moja krivica, ja sam kriva.“ Međutim, ističe Milica, krivo je i današnje društvo, mreže na internetu koje šalju poruku savršenih roditelja koji realno ne postoje, ali ih vidimo na postovima, fotografijama, snimcima. Iz tog razloga, njen prvi savet mladima, koji tek ulaze u svet roditeljstva je – ugasite Instagram!

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta