Majka u videu otkrila zašto je njeno mleko postalo plavo

Foto:Screenshot/Instagram/theworleyfamily

Majčino mleko postalo je plavo, a stručnjak joj je potvrdio i zašto.

Jedna žena je podelila snimak svog majčinog mleka koje je postalo plavo – što je, prema rečima stručnjaka, sasvim normalno.

Majčino mleko takođe može postati ružičasto, zeleno ili bež, što može biti iznenađenje za nove mame.

Karina-Natali Vorli, 23-godišnja majka troje dece, rekla je da je bila „zadivljena“ ljudskim telom dok je pokazivala tečnost blago plave nijanse.

@carinanatalie0 #breastmilk #bluebreastmilk ♬ Aesthetic Girl - Yusei

Objavljujući na TikTok-u, rekla je da joj je mleko postalo plavo „zato što je moj sin bolestan pa moje telo proizvodi antitela za borbu protiv toga“.

Majčino mleko sadrži antitela koja pripadaju, koja se prenose na bebu kako bi joj dali imunitet protiv niza bolesti.

Međutim, veća je verovatnoća da će se plava nijansa pojaviti zbog sadržaja masti, objasnio je stručnjak.

Piroska Kavel, koja je radila kao babica širom Velike Britanije i u privatnom sektoru, je rekla: „Majčino mleko se onda menja kako vaša beba raste, može da se promeni u bledo belu, čak i plavkastu boju. Prednje mleko, koje je prvi deo hrane koju dobija vaša beba, stvoreno je da utoli žeđ i bleđe je plavkaste boje. Sledeći deo hrane je zadnje mleko i ono sadrži sve masti i hranljive materije za bebu. To je ono što ispunjava bebu i može se kretati od bele do krem boje do bledosmeđe boje. Vaše dojke i vaše telo su toliko pametni da kada temperatura napolju poraste, one automatski obezbeđuju više mleka za gašenje žeđi za bebu.“

Foto:Screenshot/TikTo/carinanatalie0

Prednje mleko ima manje masti, pa je važno da beba i dalje dobija dovoljno zadnjeg mleka.

Dona Marej, registrovana meficinska sestra kaže da mleko plave nijanse takođe može biti rezultat načina na koji se čuva nakon ispumpavanja.

„Kada ispumpate i čuvate majčino mleko, ono se može malo promeniti. U frižideru, majčino mleko se može odvojiti u slojeve. Na vrhu može biti debeo, beli ili žuti kremasti sloj, a na dnu tanji providni ili plavo obojeni sloj. Ne morate da brinete. To je normalno i ne znači da se mleko pokvarilo. Kada budete spremni da ga upotrebite, samo morate da pomešate slojeve nežno vrteći bocu.“

Boje duge

Piroska, koja vodi kliniku u Kentu, objasnila je da se majčino mleko menja kako bi odgovaralo potrebama bebe.

„Majčino mleko je još jedan primer koliko je ljudsko telo fantastično pametno. Tvoje dojke su sjajne! Bez svesnog preduzimanja bilo čega, možete svojoj bebi obezbediti tačnu količinu antitela i ispravnu ravnotežu ugljenih hidrata, masti i proteina kako bi ona napredovala i razvijala se kako treba.“

Što znači da se majčino mleko automatski prilagođava potrebama vaše bebe. Količina stvorena pri svakom hranjenju i sadržaj kalorija i hranljivih materija su dizajnirani da tačno odgovaraju veličini stomaka vaše bebe.

Majčino mleko se može promeniti i u zavisnosti od toga šta jedete, pijete ili uzimate kao lek.

Piroska je rekla: „Mnogo zelenog povrća može mu dati bledozelenu nijansu. Mnogo voća i bobica i cvekle mogu mu dati ružičastu nijansu. Neki lekovi takođe mogu uticati na boju vašeg mleka, tako da uvek proverite sa svojim farmaceutom ili lekarom da li je bezbedno uzimati bilo koje propisane lekove, lekove bez recepta ili suplemente tokom dojenja.“

Ističe da i ako je tamno narandžasta ili braon, treba da potražite savet lekara. To može biti indikacija ozbiljnijeg problema ili vam je dat lek koji vam nije prikladan tokom dojenja.

„Ako ste zabrinuti zbog boje vašeg mleka, bilo kakvih grudvica ili bolova, nemojte oklevati da ih pregleda vaša babica ili lekar“, prenosi NYPost.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram