„Dr Krajinović mi je na porođaju govorio da sam debela“

trudnica; porođaj
Foto: Rafael Ben-Ari / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon što je novinarka Mina Smiljanić objavila svoje traumatično iskustvo sa anesteziologom "Narodnog fronta", dr Tomislavom Krajinovićem, još jedna Beograđanka rešila je da podeli svoju priču sa porođaja. Nju je, kako kaže za naš portal, dr Krajinović vređao i ponižavao dok je trpela velike bolove, na porođaju koji je trajao šest sati.

Maja ima 36 godina i porodila se 2019. godine, a cela trudnoća bila je rizična, kao i sam porođaj.

Tokom trudnoće imala je povišen šećer, a takođe je teže ostala u drugom stanju. Kada je došla na zakazanu indukciju, anesteziolog Krajinović je kasnio.

„Kad sam došla u ‘Narodni front’ bila mi je zakazana indukcija za pet ujutru, jer mi je dan ranije pukao vodenjak, pa je beba bila bez plodove vode 20 sati. Pošto sam insistirala na epiduralu, već sam znala da će mi dr Krajinović biti anesteziolog. On je došao tek u pola osam, iako mi je bilo zakazano u pet. Ali, eto, možda je imao neku hitnu intervenciju. Već je sve bilo mučno, jer nisam mogla da se porodim i teško je sve išlo“, govori Maja za Nova.rs.

Pročitajte još:

Kada se konačno pojavio, bio je jako neprijatan prema njoj, dok je trpela užasne bolove zbog indukcije.

„On je mene počeo da vređa još dok mi je davao anesteziju. Tad sam imala višak kilograma od trudnoće. Govorio je kako sam debela, čudio se kako se nisam do tad porodila. Pričao je ‘kako ja sad ovo da ubodem, ja ovo ne mogu, ajde sedi ovde’ – pa me gurao napred. Zatim je ponavljao ‘kako si mogla ovako da dozvoliš, kako nisi mogla sama da se porodiš’. Fokus je bio na vređanju mog fizičkog izgleda“, priča nam Maja.

Dok je slušala salve uvreda od anesteziologa, nije mogla da reaguje, jer se osećala bespomoćno i sve vreme je trpela ogromne bolove.

„Kad si u bolovima, pod indukcijom, koja izaziva dosta agresivne bolove, u tom trenutku nemaš mogućnost da reaguješ. U trudnoći su žene ranjive, nemaju snage da reaguju, ja je bar nisam imala. Samo sam želela da prođu bolovi, koji su bili konstantni i trajali su satima. Dve žene su se pored mene do tada porodile“, kaže nam.

„U tom trenutku kada sam savijena ka napred, kada me sve boli, kada znam da mi je dete bez plodove vode, nema tu mesta pravilnoj reakciji. Da smo mi lice u lice na nekom pregledu, možda bih mu i rekla nešto“, priznaje Maja.

Drugu dozu epidurala joj je dala sestra, a na kraju je morala na operaciju. Međutim, čak i nakon porođaja loš tretman se nastavio.

„Procedura je da nalepe nazad flaster koji vodi cev od epidurala koji se stalno dodaje tokom boravka u bolnici. Rečeno mi je da to treba da izvadi anesteziolog koji je dao anesteziju. Ja sam duže bila u bolnici jer je sin imao infekciju. On je trebalo da dođe da izvadi flaster, ali to je stajalo jedno tri, četiri dana duže nego što je trebalo. Na kraju, nakon milion pitanja ‘hoće li doći doktor’ i čuđenja svih što to nije skinuto, potpuno je neka druga doktorka došla, on se nije pojavio“, govori Maja.

Foto: google maps

Nakon što se sve završilo, priznaje da je uvrede potisnula, jer je samo želela da joj sin bude dobro. Objasnila je i zašto nije kasnije prijavila dr Krajinovića.

„Njemu to prolazi jer žene kasnije ulaze u neku drugu priču i više se ne bave time. Nisam imala poriv da bilo koga prijavljujem, jer neke druge stvari vaš fokus pomere sa toga i više ne razmišljate o tome. Ceo porođaj mi je bio stresno iskustvo, pa vam to potisne uvrede. Ali da je bilo ružno i da sam se osećala loše – svakako“, ističe Maja.

Najzad, govori nam da su se mnogi kojima je svoju traumu prepričavala čudili kako ranije nije čula za reputaciju anesteziologa „Narodnog fronta“.

„Posle sam pročitala o njemu, a svi su me pitali kako nisam znala za njega. Ja sam za njega čula samo da je dobar anesteziolog“, rekla nam je.

Dodala je da su se svi ostali lekari i babice porodilišta dobro odnosili prema njoj.

Podsetimo, Mina Smiljanić je podnela prigovor „Narodnom frontu“ na rad dr Tomislava Krajinovića, koji ju je vređao, maltretirao i udarao. U GAK „Narodni front“ potvrdili su da je podnela prigovor, i kažu da hitno pokreću disciplinski postupak.

Javnost će, kako kažu, biti obaveštena o ishodu postupka kada se on završi, s obzirom na to da komisija mora da uzme izjave. To se očekuje sledeće nedelje.

„Kada se sve završi, ukoliko bude bilo osnova, u konsultaciji sa advokatima biće mu izrečena mera“, kažu u GAK „Narodni front“.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram