Ludi Rusi: Šta deca u Sibiru rade za imunitet

Deca u sibirskom vrtiću imaju običaj pri kojem samo u donjem vešu izlaze na sneg i polivaju se kantom ledene vode - a ova luda praksa im je deo nastavnog programa.

Sve to se odvija u državnom vrtiću broj 317 u Krasnojarsku, u Sibiru, a deca to rade kako bi bila zdravija i otpornija na infekcije.

Deca se polivaju ledenom vodom nakon vruće saune.

„Mališani se zagreju u sauni pa izađu napolje na tradicionalni tuš hladnom vodom“, rekao je portparol odeljenja za obrazovanje u Krasnojarsku.

Predškolska učiteljica i instuktorka plivanja Oksana Kabotko (45) rekla je da deca izlaze na ledeni tuš svake godine, osim ako napolju nije hladnije od minus 25 stepeni Celzijusa. Većina roditelja daje dozvolu za hladan tuš.

Pročitajte još:

Deca se takođe podučavaju vežbama disanja za ekstremne hladnoće.

„Deca koja praktikuju ledene tuševe su razumnija, uravnoteženija i optimističnija. Bolje su organizovana. Kako biste to radili svakog jutra, potrebna vam je velika snaga volje. Ne prisiljavamo nikoga“, rekla je Kabotko.

Još jedna pristalica ove ekstremne prakse, učiteljica Ljubov Danilcova, kaže da imaju podršku i lekara.

„Naš lekar potvrđuje da deca u grupi koja pristanu na ledeni tuš mnogo lakše prolaze kroz sezonu gripa. Generalno statistika pokazuje da je 95 odsto zdravije dece u ‘mokroj’ grupi, u poređenju sa 75 procenata zdrave dece među ‘suvom'“, rekla je.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram