Lista imena za bebe koja ilegalna u nekim zemljama

Imena za bebe koja su zakonom zabranjena, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Poslednjih godina mogli smo čuti zaista čudna imena za decu, a neka su toliko bizarna da su zabranjena.

Na primer, par u Francuskoj poželeo je svom detetu dati ime Nutela, ali sudac im to nije dopustio. Odluka nema veze s autorskim pravima, nego bi, kako je obrazložio, ime dete učinilo predmetom sprdnje. Roditelji su na kraju dijete nazvali Ela.

U Francuskoj je takođe zabranjeno ime Fraise, što u prevodu znači jagoda, jer bi se moglo pogrešno protumačiti kao žargonska reč za guzicu. I ovaj slučaj je završio na sudu pa su roditelji nakon negativnog odgovora ćerku nazvali Fraisine.

Treći par u Francuskoj pokušao je detetu dati ime Princ Viliam, ali i to je palo u vodu kako se detetu ne bi rugali.

Portugal je još jedna zemlja koja ima stroga pravila kad su u pitanju imena. Na primer, nadimci ne mogu biti službena imena. Roditelji koji požele detetu dati ime Tom moraće da odaberu Tomas.

U ovoj zemlji zabranjena su i imena koja nisu portugalska, a Thor, Nirvana i Paris samo su neka na popisu koji se sastoji od 82 stranice zabranjenih imena.

Par iz Švedske pokušao je svoje dete nazvati ‘Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116’, u znak protesta zbog novčane kazne koju su dobili jer ime svog deteta nisu prijavili do petog rođendana. Pri predaji zahteva 1991. godine rekli su da se ime izgovara Albin, ali nisu dobili zeleno svetlo.

Drugi švedski par hteo je dete nazvati Ikea, a nisu uspeli jer je zabranjeno koristiti imena kompanija.

Na Islandu slovo C nije uključeno u abecedu pa je zabranjeno koristiti imena koja počinju tim slovom. Zbog toga je bivši gradonačelnik Rejkjavika Jon Gnar bio sprečen da nazove svoju ćerku Camilla.

Islanđanka Hariet Cardev, čiji je otac bio iz Ujedinjenog Kraljevstva, nije mogla dobiti pasoš jer njeno ime ne postoji na Islandu. Na kraju je dobila pasoš na ime Stulka (devojka).

Novi Zeland zabranio je imena Saint, Prince, King i Royal, a pravu muku prošli su i roditelji koji su sina hteli nazvati rimskim brojem III.

„Vi možete detetu poželeti da date glupo ime, ali zapamtite da je dete to koje će živeti s tim“, rekao je tada matičar Džef Montgomeri.

Osim toga, Novi Zeland strogo propisuje da interpunkcijski znakovi ne mogu biti deo imena, prenosi Dnevnik.ba.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram