Lek protiv TikToka: Kako da odvučeš decu u prirodu

Foto: Clint Brewer Photography/A.I.M / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Mi mislimo da je priroda rešenje za sve muke modernih roditelja.

Sve više vidimo i čujemo da deca provode mnogo vremena na TikToku.

Kako možemo da privolimo našu decu i da ih angažujemo da svoje vreme provedu igrajući se napolju u prirodi i zašto bi to uopšte pokušavali?

Priroda je moćan alat, a nedavno je objavljen podatak da sada doktori u Kanadi mogu svojim pacijentima prepisati prirodu kao lek, onima koji bi mogli imati koristi od više provedenog vremena napolju u parkovima.

Izlazak cele porodice napolje i zajedničko igranje je jedan od najboljih načina za promosivanje kognitivnog i motoričkog razvoja, pa čak i porodičnih odnosa.

Čak i kratka šetnja prirodom poboljšava pažnju, komunikaciju i opšte blagostanje porodice prema novom istraživanju doktroke Dine Izenstarm i njenih kolega, koje je objavilo Američko udruženje za primenjenu psihologiju.

Priroda ima snažne regenerativne efekte koji nam pomažu da obratimo pažnju i da se koncentrišemo.

Ako imate bilo kakvu blokadu rada, pokušajte da izađete napolje.

Ako ne možete da se fokusirate na svoj školski zadatak, udahnite malo svežeg vazduha.

Postoji naučno objašnjenje u pozadini zašto se osećamo smireno i opušteno nakon dana provedenog na plaži ili nakon dugog pešačenja ili vožnje biciklom.

foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedan od problema je to što nas društveni mediji i tehnologija stalno vuku na načine koji nisu bili mogući pre trideset ili pedeset godina.

Ova magnetna privlačnost je još jača za decu koja su odrasla uz pametne uređaje i internet.

Bebe 70-ih i 80-ih možda čeznu za jednostavnijim danima kada su skakali na pogo-štapovima i vozili bicikl bez GPS-a, ali svet pun tehnologije je sve što deca rođena posle 1990. znaju.

U mnogim slučajevima deca i tinejdžeri ni ne znaju da se osećaju anksiozno i pod stresom. To je njihova nova normalnost.

Kako rešiti ovaj problem?

Mi mislimo da je priroda ključ.

Kako možemo da ubedimo sebe i svoju decu da se ostavimo telefona i interneta i izađemo napolje da se igramo i udahnemo svež vazduh.

Jedan pristup je pronalaženje igračaka i proizvoda koji su uzbudljiviji od naših telefona i aplikacija. To je dosta teško uraditi, ali ako uspete da pronađete pravi spoj, on će sigurno izazvati istu zavisnost.

Zato je toliko važno tražiti igračke i aktivnosti koje su zanimljive za celu porodicu.

Važno da je vaš život i život vaše dece bude razigran, kupite mu frizbi, on podstiče razmišljanje i motoričke sposobnosti kod ljudi.

A ako vaše dete i dalje neće napolje, pta mislite o tome da napravide TikTok ili Instagram video o tome kako se porodično igrate. Ima li boljeg načina da poboljšate koordinaciju i motoričke sposobnosti, a možda da čak primenite i neke veštine video montaže.

Važno je kod dece vežbati prostorno razmišljanje jer su neka istraživanja pokazala da takvo razmišljanje utiče na poboljšanje ranih matematičkih veština.

Deca koja su dobra u prostornim zadacima poput izlaska iz laviranta, takođe su dobra u matematičkim pitanjima.

Dakle, hajde da budemo malo pametniji kada se igramo i kada našoj deci predlažemo aktivnosti koje zahtevaju da se cela porodica uključi i izađe napolje, piše PToday.

***

Bonus video: Nacionalni parkovi u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram