Deca iz Srbije imaju genijalna rešenja za bolju planetu

Foto: Arhiva KidHub/ Aleksandar Vukobratović

Mališani iz naše zemlje imaju inovativna ekološka rešenja za bolji svet oko nas.

Na nedavno završenom četvrtom izdanju Globalnog dečjeg Dizajnatona – dizajn maratona u Beogradu, na temu “Naša planeta, naša budućnost”, predstavljena su inovativna ekološka rešenja osnovaca koji su pomoću novih tehnologija dizajnirali osnovci iz Srbije, u organizaciji KidHub-a iz Beograda.

Foto: Arhiva KidHub/ Aleksandar Vukobratović

Tri nagrađena učenička rešenja su delo timova: “MIKINI MLADI NAUČNICI” učenika četvrtog razreda OŠ “Miroslav Antić” iz Beograda koji se bavio problemom zagađenja tla, kroz izradu filtera u vidu biorazgradivih raketa za prečišćavanje kiselih kiša.

Tim “ZELENKADE” učenika petog razreda OŠ “Slobodan Sekulić” iz Užica bavio se problemom tekstilnog otpada i fokus im je bio održivost gradskog ekosistema kroz izradu prototipa zelenog automata koji služi za razvrstavanje tekstilnog otpada i njegovu reciklažu, ali i prečišćavanje vazduha, dok je tim “EKO BUS BAŠTA” učenika sedmog razreda u okviru Prve kragujevačke gimnazije iz Kragujevca, predstavio prototip ekološke stanice kao multifunkcionalnog prostora koji čini gradska bašta, solarni punjač, mesto za komunikaciju i okupljanje lokalne zajednice kroz donacije namenjene ozelenjavanju grada.

Foto: Arhiva KidHub/ Aleksandar Vukobratović

Na ovom događaju učestvovalo je deset timova finalista. Oni su imali priliku da unaprede, dizajniraju, konstruišu pomoću elektronike i programiranja uz upotrebu reciklažnih materijala svoja ekološka rešenja u vidu prototipa, a zatim da ih predstave pred žirijem.

Foto: Arhiva KidHub/ Aleksandar Vukobratović

Čistiji vazduh, voda, zemljište, otpad u rekama, rešenja za otpad od hrane, tekstila, nedostatak zelenih površina, problem kiselih kiša i zanimljiva rešenja u domenu „kružne ekonomije“ samo su neke od tema kojima su se osnovci bavili i to na primeru Srbije. Prema oceni žirija, “ovim projektima učenici su dokazali ne samo da imaju razvijenu ekološku svest već i da su spremni da ostvare svoja ekološka prava kroz vrlo konstruktuvna i inovativna rešenja”.

Foto: Arhiva KidHub/ Aleksandar Vukobratović

 

BONUS VIDEO: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram