Koliko tačno vremena dete sme da provede na telefonu – bez posledica po mozak

Foto:Shutterstock

U detinjstvu se mozak brzo razvija - i sve utiče na to.

Deca koja provode manje od sat vremena na telefonima i drugim uređajima svaki dan, razvijaju bolje moždane funkcije od svojih vršnjaka, pokazuje studija.

Naučnici u Ilinoisu otkrili su da su dvogodišnjaci, kojima su ograničili vreme ispred ekrana na 60 minuta i koji su se igrali s drugim igračkama najmanje 15 minuta dnevno, imali bolju funkciju mozga nego deca koja su više vremena provodila koristeći elektronske uređaje.

Imali su bolje rezultate od svojih vršnjaka u zadacima koji zahtevaju pamćenje, raspon pažnje, donošenje odluka – ali i bolju sposobnost obavljanja više zadataka istovremeno.

Edukacija
Edukacija Foto:Shutterstock

Smatra se da igranje napolju ili sa tradicionalnim igračkama povećava dotok krvi u mozak, tako povećavajući krvne sudove i jačajući veze neurona. To omogućava deci bolji kognitivni razvoj.

Zurenje u elektroniku, s druge strane, ne stimuliše mozak i veruje se da se tako kod dece smanjuje moždani korteks, koji upravlja kritičkim razmišljanjem i rasuđivanjem. Detinjstvo je osetljiv period kognitivnog razvoja i brzog rasta mozga, što znači da faktori kao što su hrana, vežbanje i vreme ispred ekrana igraju ključnu ulogu, rekli su naučnici.

Autor studije Najman Kan, profesor kineziologije i zdravlja na Univerzitetu Ilinois, objasnio je zašto su bitne izvršne funkcije mozga.

„To su sposobnosti kao što je inhibitorna kontrola, koja vam omogućava da regulišete svoje misli, emocije i ponašanje; radna memorija, pomoću koje ste u stanju da držite informacije u umu dovoljno dugo da izvršite zadatak; i kognitivna fleksibilnost, odnosno spretnost sa kojom prebacujete pažnju između zadataka ili konkurentskih zahteva. Uticaj zdravih aktivnosti na kognitivne sposobnosti očigledan je u ranom detinjstvu“.

Nalazi su objavljeni u The Journal of Pediatrics.

***

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram