Koliko igračaka treba da ima tvoje dete

igračke
Foto: BE&W / BE&W / Profimedia

Zašto ne treba gomilati igračke?

Osim igračaka koje vi kupujete svom detetu, ono redovno dobija i razne drangulije od rođaka, komšija, kumova… I onda ne čudi što je kroz dnevnu sobu skoro nemoguće proći od lutaka, kockica, dinosaurusa, autića, kućica, zvečki. U svemu se nametne i pitanje koliko je igračaka detetu zaista potrebno.

Iskustvo pokazuje da se bebe uglavnom zadovolje sa par igračaka, a kako rastu, tako raste i njihovo interesovanje za igračke. Ipak, istraživanja pokazuju da je manje igračaka bolje od gomile njih. U jednoj studiji mališani uzrasta od 18 do 30 meseci su posmatrani dok su se samostalno igrali. Jedna grupa dece je dobila po 16 igračaka, a druga po četiri. Rezultati su pokazali da su deca koja su dobila samo četiri igračke pokazala veći angažman sa njima, tj. više su bila posvećena onome što rade u igri. Ispostavlja se tako da se previše igračaka povezuje sa smanjenim kvalitetom igre mališana, a da se uz manje igračaka mališani bolje fokusiraju i igraju kreativnije. Zaključak je bio da su deca sa većim brojem igračaka bila više ometena u onome što rade i previše stimulisana, pišu na sajtu letoyvan.com.

Pritom, na sajtu respectfulcaregiving.org kažu da su za bebe dovoljne četiri igračke, za dete koje puzi do osam igračaka i za todlera, tj. dete između prve i treće godine života – manje od 12 igračaka.

A kako biste smanjili broj igračaka ukoliko ih imate previše, nije loše da pođete od onih na baterije koje, recimo, pevaju i igraju. Dete će se pre aktivirati i pokrenuti svoju kreativnost uz neku „nepokretnu“ običnu igračku koju ono samo treba da „oživi“, nego da se pasivno prepusti igrački na baterije i samo posmatra šta ona izvodi.

Foto: Renaud Philippe / Panthermedia / Profimedia

Takođe, ako uvidite da vaše dete ima četiri slične zvečke, tri ista kamiona i dve skoro preslikane lutke, možete da te duplikate date sestrinoj, komšinicinoj bebi ili u humanitarne svrhe jer danas je, nažalost, toliko dece bez ijedne igračke.

A pošto vi najbolje poznajete svoje dete, vremenom ćete uvideti i koje igračke mesecima nije ni dotaklo jer ga jednostavno više ne zanimaju, pa se i njih možete osloboditi. Zvečke i malene plišane igračke bebama su po pravilu vrlo zanimljive, ali kako vreme ide, one ih jednostavno prerastu. Naravno, te igračke ne morate sasvim izbaciti iz kuće, posebno ako planirate još dece, već ih jednostavno možete odložiti u ostavu u kutije.

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram