Koliko često deca treba da jedu meso

deca meso
Foto: yanadjana / Alamy / Alamy / Profimedia

Dilema koju imaju mnogi roditelji.

Da bi dete bilo zdravo, jasno je da ono treba da se hrani zdravo, tj. da unosi sve neophodne nutrijente. A gde je u svemu tome – meso?

Prestižni časopis Nature kaže da je meso vitalni deo ishrane deteta. Bez njega deca manje rastu, slabija su, ali i manje inteligentna, pokazuju studije.

Preporuke kažu da deca od dve do 18 godina treba da umereno jedu meso, tj. da konzumiraju 150 do 200 grama hrane bogate proteinima dnevno. U to spadaju nemasno meso, živinsko meso, riba, kao i pasulj, jaja i orašasti plodovi…

Na sajtu southernearlychildhood.org pišu da deca mlađa od godinu dana treba da jedu 65 grama mesa dnevno.

A na sajtu raisingchildren.net.au kažu da deca od četiri do osam godina proteine tj. svinjetinu, ribu, živinsko meso, jaja, mahunarke, treba da unose po porciju dnevno. To u prevodu izgleda ovako: 1 porcija = 65 g kuvane nemasne govedine, jagnjetine, teletine ili svinjetine; ili 80 g kuvane nemasne piletine ili ćuretine; ili 100 g kuvanog ribljeg filea; ili 2 veća jajeta.

Meso je bogato nutrijentima neophodnim za zdrav razvoj, recimo, gvožđem i cinkom. Unos mesa zavisi od više faktora, recimo, od starosti deteta, od toga da li je u pitanju dečak koji vežba ili devojčica koja je manje aktivna, ali Američka akademija za pedijatriju generalno preporučuje da deca jedu meso tri do četiri puta nedeljno. Ukoliko je to meso uglavnom crveno (recimo, svinjetina), savet je da dete jede tri porcije nedeljno.

Sveukupno, stručnjaci kažu da deca svakodnevno treba da unose sve ono što im je neophodno – mleko i mlečne proizvode, meso i proteine, voće i povrće, žitarice. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dete treba da jede tri do pet porcija voća i povrća dnevno, da jede hleb od celog zrna, pirinač, testeninu… S druge strane, preporuka je da detetu ograničite unos hrane koja sadrži dosta šećera, poput bombona i gaziranih sokova.

BONUS VIDEO: Investicije za bebe koje se isplate

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram