Koje su opasne, a koje dobre zimske aktivnosti za trudnice

trudnice zima
Foto: Luka Tambaca / Alamy / Alamy / Profimedia

Većinu trudnica lekari podstiču da ostanu fizički aktivne, u zavisnosti od njihovih navika koje su prethodile trudnoći. Ne samo da im to potencijalno pomaže da se osećaju bolje već ih vežbanje i aktivnost mogu pripremiti za lakši porođaj.

Ovaj savet se menja u zavisnosti od vrste aktivnosti, a one koje su popularne tokom zimskih meseci su one oko kojih je potreban oprez.

Ako planirate da provedete vikend na snegu sa porodicom, sankanje je možda jedna od zabavnih aktivnosti koje ćete poželjeti da radite sa svojom starijom decom ili isključivo iz lične zabave.

Ipak, upravo je to jedna od aktivnosti koja nosi neke rizike.

Da li možete da se sankate dok ste trudni?

Ginekolog dr Lora Šehin je za „Romper“ izjavila da su svaka trudnoća i svaka osoba jedinstveni i da ne postoji jedna smernica koja utiče na svaku osobu i svaku trudnoću.

„Uopšteno, većina trudnica ima nizak rizik od opasnosti i mogu da uživaju u raznim aktivnostima i trudnoći, ada u isto vreme budu bezbedne. Ako neka od njih ima istoriju komplikovanih trudnoća, a tim lekara ju je pomno pratio zbog problema sa grlićom materice ili krvarenja u trudnoći, verovatno će joj savetovati da ne rizkuje sa nekim fizičkim aktivnostima“.

Ginekolog dr Keša Geder slaže se i kaže da se o svakoj potencijalno napornoj aktivnosti na otvorenom uvek treba dogovoriti sa lekarom, ali sankanje posebno iziskuje oprez.

„Prema Američkom koledžu akušera i ginekologa, „trebalo bi izbegavati aktivnosti s visokim rizikom od pada ili traume abdomena tokom trudnoće“.

Sankanje je veliki rizik za sudar i povrede trbuha”, kaže ona i dodaje da trauma abdomena može da prouzrokuje abrupciju posteljice, odnosno odvajanje posteljice od materice, dok je fetus još uvek u materici, što može smrtonosno da povredi i majku i dete.

Promene u ravnoteži za vreme trudnoće

Ne zaboravite da vam je ravnoteža malo narušena kada ste trudni zbog stomaka. Dr Geder kaže da su slomljene kosti, uganuća i istegnuća takođe potencijalni štetni ishodi.

Simptomi abrupcije placente

Abrupcija posteljice može da smanji ili blokira snadbevanje bebe kiseonikom i hranljivim supstancama i može da prouzrokuje teško krvarenje kod majke, kažu iz Mejo klinike.

Znakovi i simptomi uključuju vaginalno krvarenje, iako krvarenje možda neće biti vidljivo, bol u stomaku, bol u leđima, osetljivost materice, ukočenost ili kontrakcije koje dolaze jedna za drugom.

Zimske aktivnosti koje bi trebalo izbegavati tokom trudnoće

Dr Rudolf Probst kaže da su pored sankanja, klizanje, čišćenje snega, saune i hidromasažne kade još neke aktivnosti koje bi trebalo izbegavati tokom trudnoće.

Ako vaše stare dijete zaista želi da se sankate zajedno, možda možete da pokušate da sednete na sanke dok vaš partner vuče vas i vaše dete, piše N1.

Zimske aktivnosti koje su bezbedne tokom trudnoće

Dr Probst naglašava da su šetnje po snegu i, naravno, ispijanje toplih napitaka u blizini vatre sigurne zimske aktivnosti u kojima takođe možete da učestvujete.

On takođe ističe skijanje kao jednu od prihvatljivih aktivnosti, ali samo u slučaju da ste i ranije bili vešta skijašica. Ipak, oprez je potreban uvek jer zdrava i neometana trudnoća je uvek prioritet.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram