Kakve crtaće gledaju deca u Severnoj Koreji

crtaći severna koreja
Foto:printscreen/youtube/zhehu xu

Koliko god da deluje daleka i strana Severna Koreja, i tamošnja deca svakodnevno gledaju crtane filmove. Ipak, oni su drugačije osmišljeni, pa im je u srži uglavnom vojnička filozofija, a poseban problem je - nasilje.

Mališani u ovoj izolovanoj zemlji svakoga dana mogu da gledaju pola sata crtaća na nacionalnoj televiziji, obično posle večernjih vesti. Ali oni su – prepuni nasilja, prenosi BBC.

„Prvo što primetite je nasilje, ali ono ide mnogo dalje nego ono u crtaću Tom i Džeri. Loši junaci dobiju teške batine i neretko završe mrtvi. U crtaćima se ponekad čak prikazuju i uputstva za borbe“, navodi BBC i napominje da je u svemu jako važan kontekst.

Naime, uzimajući u obzir militaristički profil zemlje i to da je Severna Koreja tehnički u ratu sa južnim susedom i u konfliktu sa SAD i mnogim zemljama Zapada, iza svega se krije propaganda.

Pored toga, Severnokorejci žele da decu nauče timskom radu, žele da ona uvide koliko je on bitan. Zato u crtanim filmovima ima dosta kadrova u kojima životinje koje deluju bezopasno uspevaju da pobede usamljene besne vukove onda kada se udruže.

 

Pročitajte još:

Takođe, državna televizija u Severnoj Koreji decenijama je prikazivala iste crtane filmove, ali nedavno je vladar Kim Džong Un naručio nov crtani film. Zove se Mladi general i ima 100 epizoda, a pokazuje nacionalnog superherpoja kako se bori protiv zla i neprijatelja.

I mada crtaći sa Zapada uspevaju da preko DVD-jeva nekako nađu put do Severne Koreje, tamošnja nacionalna televizija i dalje daje sve do sebe da zadrži pažnju mališana.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram