Kako zapravo alkohol, nikotin i kofein utiču na dojenje

dojenje
Foto: lolostock / Alamy / Alamy / Profimedia

"Dokazano je da duvanski dim kod dojilja pušača smanjuje prelaz joda u mleko, što za posledicu može imati oštećenje mozga deteta i usporen mentali rast i razvoj."

Pored hranjivih materija, vode i antitela, majčino meko poboljšava imunitet bebe, smanjuje šansu za nastanak alergija, astme, raznih infekcija i šećerne bolesti u kasnijem životnom dobu. U cilju podizanja svesti o značaju i prednostima dojenja, svake godine u period od 1. do 7. avgusta obeležava se Svetska nedelja dojenja. U svemu tome nameće se i pitanje kako alkohol, nikotin i kofein utilču na dojenje.

“Alkohol, nikotin i kofein su supstance čija je upotreba široko zastupljena u svim slojevima savremenog društva. To su supstance koje izazivaju zavisnost, zbog čega je od izuzetnog značaja uloga zdravstvenog radnika u pružanju saveta i edukaciji. Period trudnoće, rađanja deteta i dojenje mogu da posluže kao dobar motiv da se prekine sa njihovom primenom“, ističe Bojana Letić, magistar farmacije Farmaceutske komore Srbije.

Alkohol

Alkohol smanjuje proizvodnju mleka i refleks oslobađanja mleka. Brzo prolazi u mleko, pa se kao posledica kod dojenog deteta javljaju pospanost, kratak san, uznemirenost i slabije sisanje. Najopasniji je unos veće količine alkohola u kratkom vremenskom intervalu. Kod dece su prijavljeni slučjevi dubokog sna, hrkanja, neosetljivosti na bol, slabog pulsa. Iako neretko čujemo priče koje se prenose generacijama – da dojilje treba da popiju čašu piva kako bi se pojačalo stvaranje mleka – nema dokaza da bilo koje alkoholno piće pospešuje dojenje.

„Najbezbednije je ne konzumirati alkohol. U izuzetnim situacijama podoj treba odložiti dva sata nakon konzumiranja jednog standarnog pića, za čiju eliminaciju je potrebno dva sata, dok je za eliminaciju dva standardna pića potrebno četiri sata. Unos ne treba da bude veći od dva standardna pića dnevno i ne više od sedam standardnih pića sedmično. Tokom hroničnog unosa alkohola savetuje se prekid dojenja“, objašnjava Letić i dodaje da je standardna mera za piće čašica žestokog pića (0,3 dl), pola čaše vina (1 dl) ili jedna čaša piva (2 dl).

Nikotin

Kada je u pitanju dim cigarete, on sadrži preko 400 hemikalija, cijanida, olovo i čak 60 sastojaka koji izazivaju rak. Ugljen-monoksid iz dima se 200 puta brže vezuje za hemoglobin u odnosu na kiseonik, tako da vrlo brzo toksini iz duvana dospevaju u krvotok, a potom u mleko kojim se dete hrani.

„Nikotin menja ukus mleka i smanjuje njegova zaštitna svojstva, smanjuje stvaranje mleka i skraćuje period dojenja. Dokazano je da duvanski dim kod dojilja pušača smanjuje prelaz joda u mleko, što za posledicu može imati oštećenje mozga deteta i usporen mentali rast i razvoj. Najbezbednije je prestati sa pušenjem. Ukoliko to nije moguće, smanjiti maksimalno broj cigareta u toku dana. Između konzumiranja cigareta i podoja napraviti razmak od bar dva do tri sata. Takođe, treba razmotriti i upotrebu suplemenata za dojilje na bazi joda“, savetuje Letić.

Kofein

Što se tiče kofeina, njega ima u kafi, crnom i zelenom čaju, energetskim pićima, ali i nekim lekovima koji se mogu dobiti bez recepta,

„S obzirom na to da kofein prolazi u majčino mleko, unos većih količina pića sa kofeinom kod dojenog deteta može izazvati nervozu, slabiji apetit, grčeve, poremećaj spavanja, anemiju. Dojilja bi trebalo da izbegava kafu i energetska pića, naročito prvih mesec dana nakon porođaja i naročito ako je beba prevremeno rođena. Ukoliko se dojilja i odluči da pije kafu, najbolje je popiti je nakon podoja. Ne preporučuje se unos veći od 200 mg kofeina dnevno, odnosno ne više od dve do tri šoljice domaće kuvane kafe, četiri kratka espresa, dva dupla espresa ili tri šolje čaja“, naglašava Letić.

Edukacija dojilja vrlo važna

Zaštita, promocija i podrška dojenju jeste cilj kampanje koju Svetska alijansa za podršku dojenja (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) sprovodi svake godine prve nedelje avgusta. Majčino mleko je potreba svakog deteta do navršene druge godine života, a posebna pažnja usmerena je na njegov sastav i količinu. Zato je edukacija dojilja o zdravim životnim navikama u ovom period od posebnog značaja.

Sa ciljem podrške dojenju, u apotekama širom Srbije od marta 2022. sprovodi se i projekat Saveza farmaceutskih udruženja Srbije “Mama friendly apoteka – za bezbednu primenu lekova u toku dojenja – Vaš farmaceut”. Cilj projekta je da se dojiljama pruži podrška za bezbednu primenu lekova, odnosno da nastave sa dojenjem uz optimalnu primenu leka koji je bezbedan i za majku i za odojče. Projekat su podržali Ministarstvo zdravlja, Republička stručna komisija za dojenje, Udruženja pedijatara Srbije, UNICEF i grad Kragujevac.

BONUS VIDEO: Dragana Pandurević Jovović o pokrenutoj peticiji „STOP AKUŠERSKOM NASILJU“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram