Kako spavanje u pokretu utiče na bebe

Foto: Renaud Philippe / Panthermedia / Profimedia

Nekim bebama spavanje u pokretu ne predstavlja nikakav problem, međutim to se ne može tvrditi za većinu.

Kad god postoji mogućnost stručnjaci savetuju da se pobrinite da beba bude kod kuće kada je njen termin za spavanje. Ovo će bebama omogućiti da dobiju dovoljnu količinu sna, bez njegovog prekidanja usled zvukova kojih napolju ima u izobilju.

Kvalitetan san i stvorena rutina spavanja su važni ne samo za bebu već i za mamu, kojoj je u prvim nedeljama bebinog života posebno potreban odmor, piše Ženski magazin.

Tokom faze novorođenčeta, bebe se oslanjaju na svoje roditelje kada je spavanje u pitanju. Roditelji najčešće ljuljaju bebu u naručju kako bi je brže uspavali. Međutim, kako se beba približava šestom mesecu ona je sve više u stanju sama sebe sa uspava bez vaše pomoći. Ali, ako ste stalno u pokretu sa njom, učenje ove veštine može biti otežano bebama. Ljuljuškanje u kolicima ili u auto sedištu, jednostavno ne dozvoljava bebi da samu sebe uspava.

Foto: Shutterstock

Odlazak u šetnju sa bebom u kolicima ili vožnja kolima u vreme spavanja može izgledati kao dobar način da roditelji obave više zadataka u isto vreme. Međutim, iako će bebe tokom šetnje i vožnje gotovo sigurno zaspati, isto je tako vrlo verovatno da će se i pre probuditi. Umesto da spavaju 2-3h koliko im je potrebno one će možda prepoloviti ovo vreme. Manjak sna dovodi do nezadovoljstva i stavlja novi teret na roditeljska pleća u vidu ponovnog uspavljivanja bebe.

Bebe su te koje se lako naviknu na rutinu i većinom se nje pridržavaju. Ako ste odredili određene periode dana za spavanje vašeg mališana i trudite se da mu obezbedite mirno okruženje u kom će moći da se odmori, velike su šanse da će vam uzvratiti višečasovnim snom, koji će ujedno i vama dati priliku da se odmorite.

Međutim, ako ste stalno u pokretu to nije moguće. Vaša beba jednostavno ne dobija priliku da otkrije kada je vreme za spavanje budući da se stalno ljuljuška kako u kolicima tako i u auto sedištu.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram