Kako se određuju plodni dani kod žena

Beba i porodica 26. feb 202213:20 > 13:34
plodni dani
Kako izračunati kada su vam plodni dani, Foto: Mohamad Razi Bin Husin / Panthermedia / Profimedia

Biti osoba koja je odlučila da postane roditelj je, verovatno, jedan od najlepših mogućih osećaja poznatih čoveku. Kako bi to bilo što brže i uspešno ostvareno, najbitnije je, za početak, ustanoviti kada je buduća mama plodna, jer se tada šanse za trudnoću posebno povećavaju. Čak i ukoliko ne planirate da zatrudnite u nekom skorijem periodu, sasvim je smisleno i praktično pratiti ciklus i znati u kojoj ste od faza ciklusa trenutno.

Šta je to ovulacija i kada su plodni dani?

Period u kom se zrela jajna ćelija otpušta u jajovod, odnosno dan ovulacije, ne predstavlja doslovce jedan konkretni dan u vašem kalendaru.

Kako ni ciklus svake žene ne traje baš svaki put jednako,tako se i vreme ovulacije takođe pomera. Pored toga, dešava se i da jajna ćelija ne sazri u jajnicima tokom svakog ciklusa, zbog čega ponekad uopšte ni ne dolazi do ovulacije.

Ukoliko ste rešeni da dobijete dete, od velike je važnosti da posmatrate svaki ciklus pojedinačno, kako ne biste propustili plodne dane i kako biste, što je više moguće, povećali svoje šanse da zatrudnite.

Nakon što se jajna ćelija otpusti u jajovod, ona može biti oplođena u narednih 24 časa. Nakon što dođe do ovulacije, oplodnja se može desiti samo tokom ovog vremenskog perioda. Upravo zbog toga je toliko važno da možete da sa što većom sigurnošću odredite vreme ovulacije.

Najjednostavnije rečeno, žene su plodne samo u ovom razdoblju. Kako sperma u telu žene može da preživi oko 5 dana u idealnim uslovima, time se plodna faza, koja je inače ograničena na samo 24 sata, produžava na period do šest dana.

To bi značilo da se, kada se uzme u obzir održivost sperme, otprilike pet dana pre ovulacije i vremenski okvir trajanja same ovulacije, uzimajući u obzir održivosti jajnećelije, mogu definisati kao plodni dani kod žene.

Kako se mogu utvrditi plodni dani?

Nasuprot široko prihvaćenom mišljenu, nije sasvim ispravno pretpostaviti da će se ovulacija uvek desiti tokom sredine ciklusa ili da će do nje zaista doći u svakom ciklusu. Kada ste rešeni da imate bebu, veoma je važno da svaki ciklus posmatrate i izdvojeno, kako biste izbegli propuštanje plodnih dana, kao i da biste mogli da, što jeviše moguće, verovatnoću okrenete u svoju korist.

Plodna faza će se javiti samo jednom u ciklusu, dok će maksimalna plodnost trajati samo tokom veoma kratkog vremenskog perioda.

Utvrđivanje veoma plodnih dana pre ovulacije nije moguće izvršiti u realnom vremenu i stoga se oni mogu odrediti samo korišćenjem podataka iz prethodnih ciklusa, što funkcioniše samo kod žena koje imaju redovne cikluse.

Veoma uobičajenu metodu predstavlja i merenje luteinizirajućeg hormona, koji raste od 24 do 48 sati pre ovulacije, u urinu, pomoću test traka, čime omogućava otkrivanje ovulacije dan ili dva ranije.

Plodne dane moguće je utvrditi i merenjem bazalne telesne temperature koje se obavlja svakog jutra, odmah po buđenju, pre samog ustajanja i kod kog se prati povećanje temperture tokom nekoliko dana zaredom, ali ova metoda takođe ne ostavlja veliki vremenski prozor na raspolaganju.

Pored pomenutog može se pratiti i promena cervikalne sluzi od lepljive ka tečnoj i žilavoj ili se iz pljuvačke, kućnim testom, može utvrditi nivo progesterona, koji raste u periodu oko ovulacije.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram