Kako pomoći detetu da se pravilno razvije?

dete vežba mama planina
Roditelji treba da pomognu dečijem razvoju, Foto: Sergii Kumer / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako pomoći detetu da se pravilno razvije – pitanje je koje muči mnogo roditelja. Odgovor stručnjaka rešava roditeljske muke.

Adnan Maljević, sertifikovani ekspert za funkcionalno kretanje i trening podseća da se period odrastanja dece  ubrzava tokom 12, 13. ili 14. godine života.

Kako pomoći detetu da se pravilno razvije?

“U vrlo kratkom periodu, deca znatno dobijaju na visini, zbog čega se, ako taj razvoj nije praćen kvalitetnim vežbanjem i jačanjem mišića, kod dece mogu javiti problemi u razvoju mišićno-koštanih struktura. Kod neke dece se to manifestuje u predelu kolena, pa se često pominje tzv. skakačko koleno ili Osgood Schlatter ili slično”, kaže Maljević.

Kod druge dece, međutim, mogu se pojaviti određeni funkcionalni deformiteti kičmenog stuba, u vidu S- ili C-skolioze.

“Neretko, deca poprimaju tzv. kifotično držanje, koje podrazumeva pogrbljenost u grudnom delu kičme”, upozorava on.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PFHSC (@team_pfhsc)

Reagujte na vreme

Navedeni problemi, ako ih se ne tretira na vreme i na odgovarajući način, mogu imati dugoročne posledice na kretanje mlade osobe, a time i na obrasce disanja i fiziološke procese u telu.

Najbolji način kako pomoći detetu da se pravilno razvije jeste da, pre svega, izbegnete da se dete do svoje dvanaeste godine, bavi samo jednim sportom. Osim toga, u ranoj fazi razvoja, izložite svoje dete kvalitetnom režimu vežbanja, usmerenog na jačanje mišićno-koštanih struktura, najmanje tri puta nedeljno.

PFHSC saveti za trening snage kod dece

Trening dece je složen transformacioni proces, koji može pozitivno ili negativno uticati na psihofizički razvoj deteta. Trener vašeg deteta trebalo bi da ima potrebno znanje, neophodno da omogući optimalan razvoj vašeg deteta. Treneri imaju jednu divnu zajedničku karakteristiku: svi žele da deca budu zdrava. Istovremeno, treneri se u jednoj stvari razlikuju: nemaju svi isto znanje. Porazgovarajte s trenerom, proverite da li, pored dobronamernosti, trener vašeg deteta ima i potrebno znanje, pa tek onda poverite svoje dete.

Testiraj – ne nagađaj

Insistirajte kod trenera na redovnom testiranju dece. Deca se brzo i intenzivno razvijaju u detinjstvu i adolescenciji, pa je testiranje potrebno raditi najmanje dva puta godišnje, a po mogućnosti i tri puta, kako bi trenažni proces mogao biti prilagođen.

Dete je vaše – čuvajte ga

Osigurajte da vaše dete učestvuje u strukturiranim fizičkim aktivnostima. Trening snage mora biti sastavni deo vežbanja, ukoliko želimo da dete bude zdravo. Treningom snage jačamo mišiće i kosti i utičemo na optimalno držanje prilikom ležanja, sedenja, stajanja i kretanja. S obzirom na specifičnost i individualnost u razvoju svakog deteta, trening usmeren na razvoj vašeg deteta mora biti individualizovan, prilagođen vašem detetu, Ljepota&Zdravlje.ba.

***
Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram