Koja je procedura kad se venčaš s nekim ko nije iz Srbije

Beba i porodica 10. feb 202116:39 > 16:48
Foto: Privatna arhiva

Ljubav koja nadilazi sve granice i nacije, koja je jača od svih zakona - možda je moguća u bajkama. Na ovom našem svetu regulisana je gomilom papira - pogledajte koji su vam sve potrebni ako u Srbiji želite da sklopite brak i stvorite porodicu s nekim ko nije državljanin naše zemlje.

Slučaj Bojana Stankovića i Efrozine iz Ruande, koji su prošle godine postali roditelji male Zoe, ali i dalje ne mogu da se izvuku iz pakla srpske birokratije, nije jedinstven i, mada internacionalna ljubav nije retkost, mnogi i ne znaju šta je sve potrebno i kakva je procedura ako žele da se u Srbiji venčaju i ostanu s nekim ko nije državljanin naše zemlje. Jer daleko od toga da „sudbonosno da“ označava kraj bavljenja papirologijom i čekanja na šalterima. Ipak, jeste nekakav početak.

Venčanje

Spisak potrebne dokumentacije za venčanje kod matičara ukoliko je jedan ili oba supružnika strani državljanin istaknut je na sajtu Beograd.rs. Partneru koji je državljanin Republike Srbije treba važeća lična karta (po potrebi i druga dokumenta i dokazi), dokaz o uplaćenoj republičkoj administrativnoj taksi i dokaz o uplaćenoj usluzi za izlazak službenog lica na teren radi zaključenja braka, ukoliko je tražena usluga.

Pročitajte još:

Partner koji je strani državljanin da bi izgovorio „sudbonosno da“ u Srbiji, treba da pripremi izvod iz matične knjige rođenih na međunarodnom obrascu ili propisno legalizovan izvod koji je preveo ovlašćen sudski tumač; uverenje o slobodnom bračnom stanju propisno legalizovano i koje je preveo ovlašćeni sudski tumač; važeći pasoš stranog državljanina, a po potrebi i druga dokumenta i dokaze. Dokumenta koja se predaju ne smeju biti starija od 6 meseci i moraju biti originali.

Takođe, u slučaju da neko od partnera ne govori srpski jezik, prisustvo sudskog tumača je obavezno na dan zakazivanja venčanja, kao i na sam dan venčanja.

Možda treba napomenuti da je cena takse ista – za venčanja u sedištu matičnog područja, odnosno u sali za venčanje, mladenci plaćaju samo republičku administrativnu taksu koja iznosi 320 dinara; za venčanja van sedišta matičnog područja, ali isključivo na teritoriji matičnog područja u kome se zakazuje venčanje, cena usluge izlaska matičara na teren iznosi 13.306 dinara i jedinstvena je na teritoriji celog grada Beograda.

Venčanjem supružnik koji nije državljanin Srbije stiče pravo za podnošenje zahteva za vizu za privremeni boravak (viza D), a tek nakon tri godine s prebivalištem na teritoriji Republike Srbije može da konkuriše za državljanstvo.

Viza D

Viza tipa D je dozvola za ulazak u Srbiju i boravak u njoj u trajanju između 90 i 180 dana. Zahtev se podnosi u Policijskoj upravi za grad Beograd, Upravi za strance i područnim policijskim upravama, oranizacionim jedinicama koje su nadležne za boravak i kretanje stranih državljana na teritoriji Republike Srbije.

Zahtev za odobrenje ili produženje privremenog boravka podnosi se lično i u prilogu zahteva dostavlja se kompletna dokumentacija, odnosno svi propisani dokazi. Po zahtevu ovlašćenog službenog lica, zahtev se može dopuniti dodatnim dokazima. Zahtev za produženje privremenog boravka podnosi se najranije tri meseca a najkasnije 30 dana pre isteka odobrenog privremenog boravka. Rok važenja putne isprave mora biti najmanje tri meseca duži od roka na koji se odobrava privremeni boravak, napomenuto je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova gde je dat i spisak dokumentacije koju je potrebno priložiti.

Obavezna dokumentacija za odobrenje privremenog boravka je: važeći lični ili službeni pasoš; dokaz o sredstvima za izdržavanje tokom planiranog boravka; prijava adrese boravišta ili stanovanja u Republici Srbiji; dokaz o zdravstvenom osiguranju tokom planiranog boravka; dokaz o uplati propisane administrativne takse; dve fotografije (35x45mm, u boji, anfas) i popunjen formular. Za privremeni boravak bračnog partnera prilaže se i izvod iz matične knjige venčanih ne stariji od 6 meseci (supružnik državljanin Republike Srbije), te dokument o postojanju bračne zajednice sa strancem, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom zemlje gde je bračna zajednica uspostavljena (supružnici strani državljani).

Vanbračnim partnerima potreban je dokaz o slobodnom bračnom stanju i drugi dokazi o postojanju vanbračne zajednice (izjave vanbračnih partnera i overene izjave dva svedoka o trajnijoj zajednici života, dokazi o zajedničkoj adresi stanovanja, odnosno izvod iz registra vanbračnih zajednica, ukoliko se isti vodi u zemlji gde je postojala vanbračna zajednica i drugo), a ako je u vanbračnoj zajednici rođeno zajedničko dete, izvod iz matične knjige rođenih za dete.

Pročitajte još:

Sticanje državljanstva

Zakon o državljanstvu daje mogućnost sticanje državljanstva prijemom pod uslovom da je osoba navršila 18 godina života i da joj nije oduzeta poslovna sposobnost; da ima otpust iz stranog državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti ako bude primljena u državljanstvo Republike Srbije; da je do podnošenja zahteva najmanje tri godine neprekidno imala prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije; da podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

Kako je napomenuto, „odricanje ili gubitak ranijeg državljanstva neće se zahtevati ako to nije moguće ili se ne može razumno očekivati“.

„Stranac koji je najmanje tri godine u bračnoj zajednici sa državljaninom Republike Srbije i kome je odobreno stalno nastanjenje u Republici Srbiji može biti primljen u državljanstvo Republike Srbije ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom“, predviđa Član 17.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram