Kako da vaspitaš sina u pravog muškarca

Dečak
Foto: Jennie Hart / Alamy / Profimedia

Američka psihološkinja Pegi Dreksler je iz svog dugogodišnjeg iskustva u radu s adolescentima dala nekoliko smernica kako odgojiti otvorenog muškarca koji je siguran u sebe i koji se ne boji kritika.

Njene reči su upućene svim majkama ovog sveta, jer smatra da u vaspitanju dečaka majke imaju mnogo veću ulogu nego očevi.

Pomirite se s tim da će dečaci uvek biti dečaci

Cenite muževnost vašeg sina dok podstičete rast, nezavisnost i osećaj avanture. Mnoge majke pokušavaju da „zaštite“ svoje sinove od negativnih uticaja tako što im brane nasilne filmove i emisije ili ne dopuštaju da se bave nekim sportom.

Pročitajte još:

Želja za avanturom i istraživanjem nečeg novog će ih kad-tad dovesti i do igračaka kao što su plastični pištolji ili lopte za ragbi. Dečaci će stvoriti ono što im je potrebno da se izraze. Ako žele pištolje, napraviće ih od papira ili možda čak i od peciva.

Poštujte njihovu individualnost

Biti dečak ne znači da će po definiciji sve dečake zanimati iste stvari. Nemojte insistirati na tome da vaš sin prihvati standardne rodne uloge ili da se samo igra s igračkama namenjenim dečacima. Doktorka Pegi Dreksler je za „Psychology Today“ dala više primera iz svog iskustva koliko interesi dečaka mogu biti različiti.

„Kad je 12-godišnji Itan morao da se odluči za izborni predmet u 7. razredu, izabrao je kuvanje i šivenje. Njegova mama je komentarisala da je sigurna da u nekim krugovima ne bi bio dobro prihvaćen njegov izbor, ali da nije preispitivala njegov izbor ili da mu se čudila. Rekla je da ga je samo pitala: šta ćete prvo da kuvate?“, objašnjava Dreksler.

Ljudi treba da shvate da biti muževan ne znači da dečaci ne mogu imati interesovanja za tradicionalno ženske „aktivnosti“, kao što je kuvanje ili cvećarstvo ili bilo što drugo, prenosi 24sata.hr.

Nemojte pasti na rodno zasnovana očekivanja

Mi kao društvo smo jako uporni u deljenju muškog i ženskog roda na način da im pripisujemo različite, ali vrlo određene osobine i rodne uloge. Ovakvo rodno deljenje nije prirodno i mnogi naučnici smatraju da podstiče depresiju i doprinosi razvoju agresije kod dečaka.

Doktorka Dreksler objašnjava da ovakvo rodno kvalifikovanje onemogućava normalan emotivni razvoj dece. Deca koja su odgajana bez takvih strogih podela su srećnija i bolje se prilagođavaju.

„Primetila sam da su dečaci, koji nisu ograničeni rodnim ulogama, nezavisniji, otvoreniji i seksualno tolerantniji od svojih vršnjaka. Ovi dečaci takođe se lakše povezuju s ženama, imaju više poštovanja i otvoreniji su prema novim stvarima“, rekla je.

Pomozite mu da se konstruktivno nosi s kritikama i predrasudama

Učite svog sina kako da izrazi svoju ličnost i da se zauzme za sebe bez podsticanja agresije.

„Desetogodišnji Kejleb se teško nosio s činjenicom da je nizak za svoje godine i deca iz razreda su ga dosta zadirkivala. Majka je u više navrata s njim razgovarala o tom problemu prezentujući sve super stvari koje mogu samo niži ljudi, kao na primer kako da pronađe najbolje mesto za sakrivanje“, priča Dreksler.

Nešto kasnije se Kejleb u jednoj prilici igrao sa sestričnom, koja ga je pitala da li je on mali za svoje godine, na šta joj je on ponosno odgovorio da jeste i da je to super iz više razloga, dodaje Drekslerova.

Podstičite različita interesovanja

Često se psihijatri susreću s problemom gde roditelji svoje želje i ciljeve preslikavaju na decu terajući ih da se bave nečime što oni zapravo ne žele.

Roditelji bi trebalo da ohrabruju svoju decu, devojčice i dečake, da isprobaju puno različitih aktivnosti jer će im to otvoriti nove vidike u životu.

Dečake treba izložiti uticaju fudbala i baleta, filmova i pozorišta, knjigama i igricama… Takvi različiti uticaji će obogatiti dečji život i pružiti im uvid u mnogo životnih mogućnosti. Roditelji na ovaj način obogaćuju svoju decu jer se stvaranjem novih iskustava stvaraju i nove misli, ideje i menja se pogled na život.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram