Kako da deci polaganje male mature ne pokvari leto

mala matura
Foto: Nemanja Jovanović/Privatna arhiva

Stres, panika, trema – sve to po običaju prati polaganje male marture, koje je za osmake u naredna tri dana. Psihološkinja Radmila Grujičić za portal Zadovoljna.rs savetuje kako da sve prođe što bezbolnije.

Naredna tri dana osmaci će polagati završni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test. Većina već sada ima veliku tremu, pa smo sa psihološkinjom Radmilom Grujičić razgovarali o tome čime đaci da se vode kako bi kroz sve prošli bolje i lakše.

Pozitivne misli

„I drugoj deci i svom detetu bih rekla da je to sažet test i provera onoga što su oni već savladali, znanja koja su već usvojili. Dakle, to je ono što je njima već poznato i zato nema razloga za strah. Najvažnije od svega je da treba da se vode pozitivnim mislima jer deca obično nisu svesna koliko znaju. A to će videti na testu. Pritom, tu će biti njihovi nastavnici iz škola i ta poznata lica će značiti.“

Naša sagovornica kaže i da nije strašno ako deca ne odgovore na svako pitanje, jer i nije moguće da svi znaju sve, već je bitno da daju sve od sebe i da bodre sami sebe.

„Negativne misli prethode napadu panike, kad mislimo kako će sve biti katastrofično. I da ne bi bilo te panike i stresa, deca treba da misle pozitivno. Neka idu na ispit sa stavom da su se za sve to već pripremili, nek ponavljaju sebi – ništa mi se neće desiti što već nisam prošao, sve mi je to poznato. I biće lakše“, priča Radmila Grujičić i dodaje da i duboko disanje takođe uvek pomogne kad nas savladaju trema i panika.

Đaci uz sebe treba da obavezno imaju flašicu vode, posebno jer meteorolozi za naredne dane najavljuju velike vrućine, sa ekstremno visokim temperaturama, i do 40 stepeni.

„Pored vode, uz sebe mogu da imaju i neku čokoladicu da im da energije. Treba i prethodno da lepo doručkuju, ne mnogo obilno, ali dovoljno da imaju snage za test“, zaključuje naša sagovornica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram