Psiholog savetuje kad ne treba više ići bez odeće pred decom

Kupanje
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Kad dojite, prijatnije i lakše vam je da ste bez odeće - dodir koža o kožu s bebom je neprocenjiv. Onda kad beba poraste, dok se sređujete u kupatilu, dete vam je redovna publika. A postoji li neka starosna granica, trenutak kad više nije u redu da ste nagi? O tome smo razgovarali sa Nikolinom Milosavljević, dečjom psihološkinjom.

“Ne postoji jasna granica kada treba da prestanete da šetate bez odeće pred decom. To sve zavisi od toga kako se roditelj oseća. Ima roditelja koji počnu da osećaju stid kad dete ima oko tri godine i kada uđe u fazu radoznalosti i postavljanje pitanja, pa naravno, počnu i pitanja u vezi sa intimnim delovima tela. Posebno se javlja pojačan stid kada je dete suprotnog pola od roditelja“, kaže dečja psihološkinja Nikolina Milosavljević.

S druge strane, postoje roditelji koji ne osećaju tu vrstu neprijatnosti kada ih dete od tri godine zapitkuje u vezi sa njegovim polnim organima i koriste takve prilike da im više i objasne o njima.

„Ukoliko roditelj ne oseća nelagodu, bilo bi dobro da te situacije koristi kako bi objasnio šta su intimni delovi tela, kao i kakav odnos treba imati prema njima.“

Naša sagovornica priča i čime se treba voditi kako deca odrastaju.

„Kako deca postaju starija i kako im je jasniji koncept privatnosti, važno je i voditi računa šta će i koliko videti kada je naše telo u pitanju. Deca starosti od šest, sedam godina dobro razumeju šta znače intimnost i privatnost i ona će sama to tražiti za sebe kada se tuširaju. Stoga je to možda trenutak kada treba da počnete da vodite računa o tome koliko deci smeta da se i roditelj šeta bez odeće ili se presvlači pred detetom.“

Nikolina Milosavljević priča i kako se sve ovo odnosi na tinejdžere i adolescente, čije su godine inače osetljivije.

„Roditelj suprotnog pola s njima ipak treba da povede računa prilikom presvlačenja. Ako roditelj nema problem da se pred detetom drugog pola presvlači, možda je to detetu neprijatno i tada treba ispoštovati njegove emocije.“

Dakle, treba pratiti detetovu reakciju i svoje lične emocije i na osnovu toga proceniti da li je u redu presvlačiti se pred detetom ili ne.

Osim toga, desi se i da dete u tinejdžerskom dobu uđe u sobu gde se presvlači roditelj, što može da bude neprijatno za jedno ili drugo.

„Tada roditelj može da zamoli za privatnost. Ne treba oko toga praviti posebnu priču ukoliko se dogodi jednom. Međutim, ako se događa često da dete ‘upada’ u sobu kod roditelja, a da ne proveri da li se neko presvlači, važno je sa svojim tinejdžerom razgovarati o intimnosti i privatnosti.“

Za kraj, naša sagovornica ističe da je vrlo važno da nagost, sve dok nije praćena nekom seksualnom konotacijom, neće predstavljati bilo kakvu traumu za dete.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram