Kad su se naše bliznakinje rodile, ceo svet je zurio u njih

blizanci
Foto: B. BOISSONNET / BSIP / Profimedia

Jedan u milion!

Kada je mladi par dobio bliznakinje, svi su bili zapanjeni jer su bile specifične, a da sve bude zanimljivije, isto se ponovilo sedam godina kasnije.

Alison Spuner i Din Durant iz Hempšira u Engleskoj dobili su ćerkice Hejli i Loren 2001. godine. Odmah po rođenju one su privukle veliku pažnju u celom svetu jer su imale različitu boju kože – jedna je bila belkinja kao majka, a druga crnkinja kao otac.

Ovaj izuzetno redak slučaj privukao je i one koji nisu bili baš prijatni prema porodici.

„Neki ljudi mogu biti zaista nepristojni. Umeju da kažu – lažete, niste bliznakinje – dokažite to“, kazala je Hejli godinama kasnije.

Ona i sestra su odrastale nerazdvojne, a uvek im je zanimljivo da vide šok na licu onih kojima ispričaju svoju priču. Recimo, na fakultetu je malo ko verovao da su sestre, svi su mislili da su najbolje drugarice.

Još jedno čudo u porodici

Ova neobična porodična priča postala je još neverovatnija sedam godina kasnije kada su roditelji ponovo dobili bliznakinje. Devojčice Lea i Mia takođe su bile različite puti i to Durantove čini jedinstvenom porodicom na svetu sa dva para blizanaca različite boje kože.

Jedan u milion

Naučnici kažu da je verovatnoća da blizanci naslede različite boje kože otprilike jedan prema milion. Mogući razlog je to što dva spermatozoida oplode dva jajašca. Boja kože sastoji se od otprilike 20 različitih gena i to je nasumičan izbor. Ono što se nalazi u jednom spermatozoidu neće biti isto kao u drugom, a isto je i s jajnim ćelijama. Dakle, različit skup gena je oplodio različite jajne ćelije. I onda jedno dete ima svetliju, a drugo tamniju kožu, kosu, oči. To je potpuno slučajno i neverovatno retko, kažu stručnjaci.

BONUS VIDEO: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram