Kad bebe počinju da razumeju šta im roditelji govore

beba
Beba; Foto: Sturmkind / Cultura RF / Profimedia

Dosad su naučnici verovali da deca počinju da razumeju reči koje im upućuju roditelji tek oko prve godine, ali novija istraživanja pokazala su da se to događa već u uzrastu od šest meseci.

Da bi testirali veštinu razumevanja reči kod grupe beba, naučnici su ih snimali dok su im na monitorima računara prikazivali fotografije, izgovarajući pritom nazive prikazanih objekata. Uočili su da su deca uzrasta između šest i devet meseci očima tražila automobil, nogu ili jabuku na komputeru nakon što im se postavilo pitanje: „Gde je auto?.. noga?… jabuka?“

Profesorka Erika Bergelson sa Univerziteta Djuk, koja je vodila novo istraživanje rekla je da bebe razumeju i više od toga.

Pokazali su im neke fotografije na kojima su objekti bili povezani i neke na kojima oni nisu bili povezani. Na jednoj fotografiji su bile prikazane ruka i noga, a na drugoj noga i čaša s mlekom. Kad su izgovoreni nazivi objekata, pokazalo se da bebe više vremena provode tražeći vezu na fotografijama na kojima su bili nepovezivi objekti.

Naučnici su objasnili da su deca pogledima dala do znanja da su „noga i ruka“ sličniji i povezaniji objekti od „noge i čaše s mlekom“ i da se iza simpatičnog gugutanja krije bistar i oštar um.

Pročitajte još:

Profesorka Bergelson smatra da šestomesečna beba razume gotovo celi vokabular kojim im se roditelji obraćaju, piše Live Science.

Roditeljima je poručila da razgovaraju sa svojom decom jer će bebe razumeti sve što im kažu, a u odraslom uzrastu će imati bolje jezične veštine.

„Neće moći da vam odgovore verbalno, ali će razumeti, a što više shvataju, grade znanje za budućnost“ istakla je Bergelson.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram