6 stvari koje beba pokušava da ti kaže kad isplazi jezik

Beba i porodica 12. mar 202012:19 > 13:20
Beba plazi jezik
Zašto beba plazi jezik; Foto: Joaquin Corbalan pastor / Alamy / Alamy / Profimedia

Bebe stalno plaze jezik i umesto što gledamo kako su slatke dok to čine, nekad bi trebalo da se zapitamo šta pokušavaju da nam kažu.

Kako piše Brightside, plazeći jezik bebe pokušavaju da komuniciraju i izraze svoju trenutnu potrebu, a roditelji bi trebalo da pokušaju da provale šta zapravo hoće da im kažu. Postoji nekoliko uobičajenih razloga što beba plazi jezik.

Gladna je

Bebe imaju snažan refleks sisanja i izbacivanje jezika može da bude način da kažu da je vreme da jedu. Obično ne počnu da plaču odmah kad osete glad, već prvo daju roditeljima suptilnije nagoveštaje – stavljaju ruke u usta, naginju se prema maminim grudima ili flašici, plaze jezik.

Sita je

Bebe nekad plaze jezike da bi pokazale da više ne žele da jedu. Da bi razlikovali ovu situaciju od one kada je beba gladna, roditelji bi trebalo da obrate pažnju na bebin govor tela – ako se povlači i izgleda razdraženo, to je znak da je sita.

Zeza se

Od najranijeg doba, deca imitiraju izraze lica ljudi koji ih okružuju. Oni to mogu shvatiti kao neku vrstu igre, pa plaženje jezika može biti samo način pomoću kojeg beba poziva na interakciju.

Pokazuje da još nije spremna za čvrstu hranu

Pedijatri kažu da bebe mogu da počnu da jedu čvrstu hranu kad napune 6 meseci, ali neke tad još nisu spremne za tako drastične promene u ishrani i plaze jezik kako bi odgurnule hranu. Ako beba stalno odbija da jede čvrstu hranu, za svaki slučaj treba potražiti savet lekara.

Pročitajte još:

Diše na usta

Bebe po pravilu udišu i izdišu kroz nos. Ali u nekim situacijama, na primer, kada se prehladi ili ima velike krajnike, može stvoriti naviku disanja kroz usta i kao rezultat toga, plaziti jezik. I ako se primeti da ima problema sa disanjem ili stvara neobične zvukove, odmah treba konsultovati lekara.

Ima zdravstveni problem

Plaženje jezika kod beba ponekad može da ukazuje na neke zdravstvene probleme poput grčeva, gasova ili bolova u mišićima. Ako beba plazi jezik više nego inače, a usput i previše balavi ili se ponaša čudno, bolje je konsultovati se s lekarom.