Japanci su otkrili nov način da bebu uspavate za tačno 13 minuta

Porođaj
Foto: SV Photography / Alamy / Profimedia

Kako funkcioniše metoda "nosi i hodaj"?

Nije tajna da je Japan zemlja od koje možemo da naučimo mnogo, a sada se u svemu izdvaja i jedan savet tamošnjih naučnika za uspavljivanje beba.

Ako vaša beba nikako da zaspi, caka je u tome da je nosite pet minuta dok hodate i da je potom držite u naručju još osam minuta, piše nikkei.com.

To su otkrili istraživači predvođeni Kumijem Kurodom iz japanskog nacionalnog naučnog instituta Riken. Kako kažu, zahvaljujući tome što ćete bebu držati tih osam minuta nakon što zaspi, ona se neće probuditi kada je stavite u krevet.

Eksperimenti su rađeni sa 21 bebom, starosti do sedam meseci. Procedura je prvobitno testirala četiri različite vrste pokreta u trajanju od 30 sekundi i upoređivala reakcije beba.

Metoda „nosi i hodaj“ je dala najbolji efekat, dok je stavljanje bebe u kolica i pomeranje napred-nazad imalo slabe, ali pozitivne rezultate. Druge dve opcije, „drži bebu i sedi“ i polaganje bebe u krevet, nisu imale efekta.

Tim je zatim testirao dužinu šetnje, otkrivši da su nakon pet minuta sve bebe prestale da plaču i da je polovina odmah zapala.

Čini se da je hodanje normalnom brzinom dovoljno, ali pošto je verovatno da će se bebe probuditi kada roditelj prestane da hoda, rezultati sugerišu da je bolje da koračate kao da idete u krug oko stola, umesto da se krećete napred-nazad, recimo, hodnikom.

Istraživači su otkrili i da je vrlo važno sačekati tih osam minuta kad beba zaspi i tek tada je spustiti u krevet jer sve manje od toga verovatno znači – buđenje.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram