Hit predlog: Početak nastave u klupama na točkiće

Lucija Azolina
Lucija Azolina; Foto: Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

U poslednjih mesec dana ime italijanske ministarke obrazovanja Lucije Azoline, bilo je pomenuto 16.000 puta u debatama na društvenim mrežama, a njena odluka da od septembra u školama umesto tradicionalnih klupa za dvoje, budu uvedene klupe za jednog učenika i to sa točkićima, ubedljivo je najkomentarisanija njena izjava.

Hoće li nova školska godina početi 14. septembra, kako najavljuje ministarka Lucija Azolina, kako će se sprovoditi mere zaštite, hoće li biti dovoljno nastavnika i iznad svega hoće li deca ići u školu ili će od kuće učiti – sve to su vruće teme ovog leta u Italiji.

Prema anketama i reagovanjima izgleda da niko nije zadovoljan, a u jednom trenutku ministarka Azolina je bila toliko revoltirana napadima i primedbama da je javno rekla „kako je napadaju zato što je žena“.

Lucija Azolina
Lucija Azolina; Foto: Samantha Zucchi Insidefoto / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Predlogom da se uvedu klupe sa točkićima za jednu osobu, nisu zadovoljni ni profesori ni sindikati. Oko 18 odsto profesora je „ljuto zbog te odluke“, a 43 odsto analiziranih reagovalo je komenatarom „nezadovoljni“.

Sindikati su već ranije, kada je namera prvi put objavljena, rekli da su protiv toga da se novac, oko 3 milijarde evra, troši na nove stolove sa točkićima, umesto da se iskoristi za ono što već godinama treba obnoviti ili popraviti u školama.

„Školske klupe se mogu pomeriti rukom, kao i uvek do sada. Meni se čini da nekome, ko planira da baci javni novac na ove budalaštine, fale točkići u mozgu“, komenar je menadžera jedne međunarodne firme, a jedan učesnik tviter diskusije na ovu temu je podsetio : „Tri milijarde evra za nove klupe, a onda nam u školama fali WC papir“, što je tačno i na to su ranije ukazivali profesori.

Pročitajte još:

U diskusiju se uključio i čuveni arhitekta svetskog glasa Renzo Piano koji je predložio da se izrada školskih klupa poveri stolarima kojih ima 10.000 u Italiji.

„Daćemo posao zanatlijama koji su u krizi, a proizvod može biti kvalitetniji i dugotrajniji od klupa napravljenih od plastike i metala“, tvrdi poznati arhitekta.

Mnogi učesnici debate, ne samo na društvenim mrežama već i političari, udruženja roditelja, i sindikati nastavnog osoblja su skeptični, i brojni predviđaju da se u škole neće vratiti pre naredne godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram